Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor trage un semnal de alarmă: Masa de Paște, plină de E-uri

de: BZI.ro
11:18, 20 apr. 2022

Masa de Paşte, plină de E-uri. Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, masa de sărbătoare, care de obicei începe cu un aperitiv format din pâine, sosuri de ketchup, muştar, maioneză, dar şi cozonac, bomboane de ciocolată şi suc, poate conţine până la 152 de E-uri.

cu ajutorul aplicaţiei gratuite a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, consumatorii îşi pot seta preferinţele de consum, urmând ca aplicaţia InfoCons sa le arate dacă produsele scanate sunt „pe gustul lor” sau nu

Masa de Paște, plină de E-uri

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor ne atrage atenţia asupra faptului că masa de Paște este plină de E-uri . Pericolul este reprezentat în primul rând de aperitive şi sosurile care se asociază cu acestea.

„Masa de Paşte începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurşti de pui, crenvurşti de porc, parizer, şuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză. Dar acest aperitiv ajunge până la 83 de E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare!”, au precizat reprezentanţii InfoCons.

De asemenea, şi dulciurile, alături de băuturi conţin un număr însemnat de E-uri.

„Dacă vă îndreptăţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 29 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert. Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 de E-uri şi 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumaţi 58 de E-uri şi 138,8 grame de zahăr! După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri”, au susţinut reprezentanţii InfoCons.

De asemenea, şi dulciurile, alături de băuturi conţin un număr însemnat de E-uri

Aplicaţie a InfoCons pentru a calcula numărul de E-uri din masa de Paşte

Conform acestora, cu ajutorul aplicaţiei gratuite a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, consumatorii îşi pot seta preferinţele de consum, urmând ca aplicaţia InfoCons să le semnaleze prin butonul verde (potrivit) sau roşu (nepotrivit), pe baza preferinţelor deja stabilite, dacă produsele scanate sunt „pe gustul lor” sau nu.

Totodată, consumatorii au posibilitatea de a vedea produsele pe care vor să le utilizeze pentru masa de Paşte, iar printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate, află care este numărul total de E-uri şi de câte ori se repetă acestea în masa de Paşte.

Astfel, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicaţia InfoCons, consumatorii îşi pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicaţia InfoCons le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr şi caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

Pericolul este reprezentat în primul rând de aperitive şi sosurile care se asociază cu acestea

Bucătar din Iași: ”Acum vor fine dining, ceva cu multe culori și chimicale”

În cadrul unei ediții recente a BZI LIVE, reporterii BZI au vorbit cu doi bucătari din Iași despre cum arăta masa de Paște înainte de Revoluție și cum arată acum. Specialiștii spun că masa de Paște, înainte de anul 1989, era una tradițională, de unde nu lipsea mielul, salata de boeuf, ouăle roșii și cozonacul. Bucătarul Florin Vechiu precizează că în prezent, ieșenii vor preparate tradiționale, dar există și o categorie de clienți care vor preparate mai sofisticate.

”Se păstrau tradițiile cu vopsitul ouălor. Tradițiile din Moldova sunt încă păstrate, la fel ca în Bucovina. După 30 de ani, lumea a mai ieșit prin străinătate și a văzut tot felul de preparate, iar acum vor fine dining, ceva cu multe culori și chimicale, după părerea mea. Noi avem comenzi anul acesta pentru preparatele de Paște. O familie cu 4 persoane plătește 250 de lei pentru un meniu complet. Nu poate să sară de 60 de lei prețul unui meniu pentru o persoană”, Florin Vechiu, bucătarul din Iași care a muncit în mai multe restaurante din Iași, printre acestea fiind ”Unirea” sau ”Dunărea”.

Totodată, făcând referire la preţul mielului de Paşte de anul acesta, Adrian Chesnoiu a spus că el va costa „fix cât vom plăti pe el”. Ministrul Agriculturii a mai adăugat că prețul se va regla în funcţie de cerere şi ofertă.

Reiterăm mesajul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, care ne atrage atenţia asupra faptului că masa de Paște este plină de E-uri.