Asistații social din Adjud refuză orele de muncă în folosul comunității. Nu vor mai primi ajutorul social

de: alina.tibichi
10:07, 08 ian. 2021

Primăria din Adjud a hotărât să nu mai dea ajutor social persoanelor care refuza să presteze orele obligatorii de muncă în folosul comunităţii. Pentru că ei nu au vrut să cureţe oraşul, autorităţile le-au tăiat ajutorul social.

Mai mult, dacă într-un interval de 3 luni, persoanele asistate refuză să muncească, atunci ele îşi pierd dreptul de a primi, timp de 12 luni, venitul minim garantat.

Din totalul celor care primesc ajutor social, se pare că 18 au preferat să nu muncească, refuzând orele prestate în folosul comunităţii.

„Am decis că încă din prima zi de muncă a acestui an persoanele care beneficiază de ajutorul social să se alăture muncitorilor de la spații verzi și salubritate pentru a asigura curățenia orașului nostru. Din păcate, însă, o parte dintre cei care pot beneficia de acest venit minim garantat nu vor să înțeleagă că noi, cetățenii, avem și obligații pe lângă drepturile garantate de stat, una dintre obligațiile dânșilor fiind aceea de a presta câteva ore de muncă în folosul comunității. Conform legii, urmarea firească a acestei atitudini a fost sistarea plății venitului minim garantat încă din lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut pentru 18 dintre dânșii”, a declarat Florin Nechifor, primarul municipiului Adjud.

Informaţii pe scurt

Ajutorul social se plăteşte nu din bugetul local, ci direct de la Agenţia Naţională pentru Plăti şi Inspecţie Socială, care se afla în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Iniţial erau 88 de dosare pentru plata la Direcţia de Asistenţă Socială Adjud. Din acestea însă, 43 de dosare aparţin persoanelor care depăşesc vârsta de pensionare ori care au în grijă un copil de până în 7 ani.

În prezent, 70 de persoane din Adjud primesc ajutor social. Luna aceasta au efectat 1.046 de ore în folosul comunităţii, conform informaţiilor de pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Adjud.