Asigurații pot beneficia gratuit de servicii medicale pentru boli grave! Ieșenii pot obține analize medicale, radiografii și ecografii fără plată
Asigurații pot beneficia gratuit de servicii medicale pentru boli grave. Pentru a beneficia de servicii de prevenție, asiguratul se va programa la medicul de familie pentru consultație de prevenție.
Care sunt asigurații care pot beneficia gratuit de servicii medicale pentru boli grave
Serviciile de prevenție variază în funcție de vârsta asiguratului. Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani beneficiază de cel mai mare număr de consultații.
„În funcție de vârstă, perioadele la care se pot deconta serviciile de prevenție sunt: la externarea din Maternitate și la 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 de luni pentru copiii cu vârsta între 0 și 3 ani; o dată pe an, pentru persoanele cu vârsta între 4 și 18 de ani; două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 de ani; până la 3 consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice; până la 2 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice”, au transmis reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.
Medicul de familie decide dacă pacientul are nevoie de efectuarea unor analize medicale de prevenție.
„În cursul consultației de prevenție, medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală gravă (fără simptome) și va decide necesitatea acordării analizelor medicale de prevenție gratuite, în baza unui bilet de trimitere. În cursul unei noi consultații de prevenție, medicul de familie va interpreta rezultatul analizelor, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate, în Ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave și pentru stabilirea tratamentului adecvat. Totodată, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătății din viața acestuia (fumat, consum de alcool, alimentație nesănătoasă, stres etc.)”, au adăugat reprezentanții CAS Iași.
Asigurații pot obține analize medicale, radiografii și ecografii gratuite
Asigurații pot beneficia și de analize medicale suplimentare în vederea depistării bolii grave suspicionate de către medicul de familie, în cadrul unei consultații acordate în scop terapeutic.
„Dacă medicul de familie suspicionează o boală gravă, pe lângă afecțiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultație, în cursul unei consultații în scop terapeutic, îi poate recomanda pacientului să efectueze analize medicale în vederea depistării bolii”, au explicat reprezentații CAS Iași.
Totodată, asigurații pot beneficia și de consultații de monitorizare activă acordate de medicul de familie pentru boli cronice cu impact major, precum și de consultații medicale acordate în cazul unor episoade acute în boli cronice.
„În plus, față de consultațiile lunare gratuite acordate de medicul de familie pentru o boală cronică diagnosticată pentru supravegherea evoluției, continuarea tratamentului și prevenirea complicațiilor, medicul de familie poate acorda și consultații de monitorizare activă pentru boli cronice cu impact major (HTA, dislipidemie și diabet zaharat tip 2, astm bronșic, BPOC, boală cronică de rinichi), în cazul în care pacientul prezintă simptome sau rezultatele analizelor sunt în afara valorilor normale. În cazul acutizării afecțiunilor cronice sau a prezenței oricăror simptome a căror proveniență trebuie clarificată, pacienții se pot prezenta la medicul de familie pentru evaluare și tratament. În urma efectuării consultațiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigații medicale paraclinice) sau alte documente. CAS Iași decontează medicului de familie, în plus față de consultația lunară pentru boli cronice, încă două consultații pentru fiecare episod de boală. Dacă în cursul consultației medicul de familie are suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie sau va fi trimis să fie consultat de către un medic specialist în Ambulatoriu sau spital”, au transmis reprezentanții CAS Iași.