Așează sau așază: Cum se scrie corect și de ce majoritatea persoanelor greșesc?
În limba română există o mulțime de cuvinte care ne pot da mari bătăi de cap, fie din cauza ortografiei sau a gramaticii fie că nu știm exact definiția lor. Cuvântul așează sau așază este la fel, fiind unul dintre acele cuvinte care se scriu adesea greșit.
Una dintre cele mai mari provocări ale limbii române este reprezentată de ortografie, mai ales că aceasta presupune cunoașterea tuturor regulilor de scriere a cuvintelor, mai ales a celor care prezintă un anumit grad de dificultate datorită faptului că se scriu diferit de cum se pronunță, cum este și cazul lui „așează” sau „așază”.
De ce se face confuzie între așează și așază?
Cu toate că majoritatea dintre noi credem, și pe bună dreptate, că forma corectă a cuvântului este așează, fiind adesea utilizată în scris și în vorbire, răspunsul nu este însă așa. Unii oameni afirmă că există o variantă corectă și una greșită. De fapt, gramatica limbii române ne dă un simplu răspuns: varianta corectă este așază dar și așează. Pentru asta, desigur, există o explicație care îi va ajuta pe cei care vor să facă diferențe dintre aceste omonime. Dacă în pronunție diferența dintre cele două forme nu pare a fi schimbată, în schimb, atunci când este vorba de scrierea lor, trebuie să știm că există o regulă care ne va lămuri care formă este corectă și când trebuie folosită. Aceste două cuvinte sunt omonime și este extrem de ușor să le confundăm. Ambele variante sunt corecte conform dicționarului explicativ al limbii române. Este important să menționăm că ambele sunt la fel de utilizate în limba română și sunt corecte în situații diferite. „Așază” este cel mai des utilizat în limba română, referindu-se la o acțiune de organizare sau literalmente de a așeza ceva pe o suprafață. Are de asemenea avantajul că sună mai profesional și mai formal. Cu toate acestea, nu ar trebui să înlocuim cuvântul așază de fiecare dată cu cuvântul „așează”
Cuvântul „așează”, pe cealaltă parte, este folosit mai ales în cazul obiectelor materiale, de exemplu, cutii, pachete sau alte obiecte de genul acesta. Este mai folosit decât așează, mai ales în situații colocviale și este cea mai cunoscută formă a acestui cuvânt.
Așează sau așază
Este bine să înțelegem de ce se scrie așază sau așează în unele contexte. Cuvântul așază este un verb la indicativul prezent persoana a III-a singular, însemnând de a pune pe o suprafață sau a plasa ceva într-un loc anume.
De exemplu: El așază masa de 3 ore.
Andrei așază cutiile pe verandă.
Maria așază florile pe balcon.
Pe de altă parte, forma „așează” este tot un verb la indicativul prezent, însă la persoana a II-a singular. Și nu are neapărat rolul de a spune că cineva pune ceva, ci că aranjează sau organizează. Spre exemplu, putem spune că:
Așează-te puțin pe scaun și bea o gură de apă.
Așează cărțile de filosofie în partea stângă a dulapului.
Tu așează pe masă mâncarea, cât eu mă duc să spăl vasele.
Confuzia însă pornește de la faptul că aceste cuvinte sunt omonime, se pronunță la fel dar se scriu diferit. Prin urmare, este foarte ușor să le confundăm atunci când scriem, mai ales dacă nu suntem atenți la context. Pentru a nu uita când le folosim, este bine să ținem minte că așează se scrie cu litera „ș” înainte de litera „a” și se folosește pentru persoana a doua cu sensul de a ordona. Iar așază, fără „e”, se folosește pentru persoana a III-a pentru a spune cuiva să mute ceva. La fel ca și cuvântul visuri sau visele, acest grup de cuvinte sunt omonime.
Cum se scrie corect așază sau așează? Amândouă versiuni sunt corecte, trebuie doar să știm când să le folosim.