Așa-zisul protest de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași a fost un fiasco total – GALERIE FOTO / VIDEO
Pe mai multe grupuri studențești de pe Facebook au fost postate anunțuri legate de protestul care a avut loc vineri, 18 martie 2022, în fața Corpului A al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”. Conform reacțiilor aprinse din mediul online era de așteptat ca protestul să fie unul inedit, dar numărul celor adunați a fost extrem de mic. Theodor Gavril, tânărul care și-a instalat un cort în fața Universității zilele trecute a venit împreună cu alți doi prieteni pentru a protesta
Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat săptămâna trecută că nu mai există bază legală pentru continuarea activității didactice în format online sau hibrid și că este necesară revenirea imediată la cursuri în format fizic. Studenții reclamă faptul că ministrul a încălcat normele legale în vigoare, Liga Studenților Iași a depus o plângere penală la DNA.
Ce spun studenții de la protestul de la Universitatea ”Al. I. Cuza”
Zilele trecute, studentul Theodor Gavril, de la Facultatea de Litere, și-a arătat nemulțumirea față de revenirea la facultate în format fizic instalând un cort în parcul facultății. Acesta este din Botoșani, iar acum stă la niște prieteni, pentru că nu are cazare. Theodor a făcut și un sondaj de opinie prin care a întrebat studenții dacă sunt dispuși să participe la protest, iar dintre 337 de respodenți, 230 își anunțaseră prezența. Până la urmă, la protest au venit câțiva studenți!
Andrei Basniciuc, student și el la Facultatea de Litere și care locuiește în Iași, a venit la protest pentru a-l susține pe Theodor și pe colegii care nu au posibilitatea să găsească o chirie pentru o perioadă de 2 luni.
”Am mulți prieteni care sunt plecați din oraș și nu pot veni pentru a continua cursurile. Nu sunt împotrivă că reluăm cursurile în format fizic, dar trebuie să li se ofere un prilej studenților, un timp să se organizeze. Trebuie să prevenim abandonul școlar, dar se pare că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu se preocupă de situația studenților”, precizează studentul Basniciuc Andrei.
La protestul din fața Universității a venit și Dana Mocrei, studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.
”Sunt în situația multor studenți care își caută chirii, cunosc multe persoane care au foarte multe probleme legate de cazare. Cred că nu trebuie să renunțăm prea ușor și să facem tot posibilul pentru a ne opune acestei decizii care a venit peste noapte. Am venit astăzi cu o pancartă și vreau să susțin studenții care nu au putut veni la protest”, menționează Dana Mocrei.„
„Vrem stabilitate, nu decizii peste noapte!”
Claudiu Dulgheru, de la Liga Studenților din Iași, a citit în cadrul protestului prevederile legii 55/2020 care rămâne în vigoare chiar dacă Starea de Alertă a încetat. Studenții au strigat în fața Universității:
”Vrem stabilitate, nu decizii peste noapte!”, aceasta fiind dorința multor studenți care nu au putut fi prezenți la protest.”Să ne întoarcem la online ar fi imposibil acum, aproximativ 70-80 la sută din studenți, cred eu, s-au reîntors în Iași, dar față de ceilalți studenți nu putem să fim indiferenți. Trebuie să avem o perioadă mai lungă de tranziție, un sistem hibrid este o soluție. Protestul nostru este pentru a apăra drepturile studenților, nu putem permite ca studenții să facă zilnic naveta. Ministrul Sorin Cîmpeanu să nu mai de-a ordine aiurite și să facă haos, ci să coboare din fotoliul lui și să vadă necazul studenților”, a menționat Claudiu Dulgheru, membru fondator al Asociației Societatea Studenților Teologi din Iași.
”Realitatea juridică este că pentru anul universitar în curs, 2021-2022, Universitățile, în baza autonomiei universitare, pot alege dacă desfășoară cursurile online, fizic sau hibrid”, subliniază reprezentantul Ligii Studenților Iași, chiar dacă la mult trâmbițatul protest de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași au participat doar câțiva studenți.