Așa ceva vezi doar o dată în viață! Un profesor universitar coreean, îndrăgostit de România, vrea să reinterpreteze șlagărele noastre. Zilele trecute, a vizitat Iașul și vorbește română la perfecție
This browser does not support the video element.
Un profesor universitar din Coreea de Sud s-a îndrăgostit de România încă din primele momente când a ajuns aici. Unul din elementele care l-au atras cel mai mult a fost muzica românească, pe care o fredonează în fiecare zi
Prof. univ. dr. Jeong-O Park coordonează Departamentul de limbi și civilizații est-europene al Universității Hankuk de Studii Internaționale din Seul. Acesta predă Limba și literatura română la universitatea din Coreea de Sus. Profesorul a fost atras din prima de România, iar unul din cele mai importante elemente a fost muzica românească, pe care o ascultă cu drag și acum.
Profesorul universitar din Coreea de Sud s-a îndrăgostit de România
În anul 1987, la Universitatea Hankuk din Seul, s-a înființat departamentul de limba română. Profesorul a avut de ales între acesta sau cel de limba poloneză. Deși nu știa prea multe de România și auzise doar de Nadia Comăneci, a ales limba română. Aventura profesorului Jeong-O Park în România a început în 1991, când a ajuns la București pentru a face doctoratul. În acele momente grele, când lucra la teza de doctorat, melodiile românești i-au alinat sufletul și l-au ajutat să meargă mai departe. Din 1997, a devenit profesor la Universitatea Hankuk, iar acum conduce și departamentul de limba română. Jeong-O Park este și profesor onorific la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„La începutul anilor 90, imediat după ce s-a prăbușit regimul comunist, am ajuns la București pentru a face doctoratul. Am reușit să obțin o bursă și să studiez aici. Din prima, am fost impresionat de modul în care am fost primit de români, deși am fost în zeci de țări, aici mi-a plăcut cel mai mult. Țin minte, prin anul 1992, mă chinuiam cu lucrarea de doctorat și am auzit atunci cântecul frumos, «Hai vino iar în gara noastră mică». Eu eram cam deprimat, îngrijorat din cauza tezei de doctorat și mi-a plăcut foarte mult melodia, mă atingea. M-am apucat să transcriu versurile când auzeam cântecul la radio, deoarece nu exista internet ca să văd versurile. Desigur că eu mă chinuiam cu limba română, era extrem de dificil pentru mine”, povestește prof. univ. dr. Jeong-O Park.
A rămas impresionat de amabilitatea românilor, deși treceau printr-o perioadă tulbure. Profesorul Jeong-O Park se întoarce mereu cu drag în România, însă melodiile românești le ascultă și acasă, în Coreea.
„Românii sunt extrem de primitori, asta m-a atras mereu și am rămas impresionat de acest lucru. Desigur că este foarte greu să înveți limba, iar cu versurile mi-a luat ceva să le învăț pe de rost. Înainte să vin aici, nu știam prea multe despre această țară, însă ceva anume m-a atras. Acum vin destul de des în România, particip la tot felul de conferințe”, a transmis profesorul Jeong-O Park.
Muzica românească l-a ajutat în viață
Profesorul de 58 de ani a făcut furori pe internet după ce a postat un videoclip pe YouTube cu el, cântând melodia „Sărut femeie mâna ta”. Muzica românească l-a ajutat mereu în momentele grele din viață și vrea ca pe viitor să scoată cât mai multe videoclipuri. La începutul anului 2024, Jeong-O Park a publicat un ghid pentru coreeni, intitulat „Travel to Romania – The Garden of the Virgin Mary”, la care a lucrat timp de 7 ani.
„Continui să ascult muzică românească, mai ales când sunt deprimat, deoarece mă ajută să mă simt mai bine. Anul acesta, am publicat cartea «Travel to Romania – The Garden of the Virgin Mary», la care am lucrat 7 ani, am umblat prin România ca să adun imagini. După ce am publicat cartea, eram extrem de obosit, deprimat, însă un cântec românesc m-a ridicat. Este vorba despre melodia «Ai îmbătrânit Ioane», pe care o și ascult în fiecare an, de ziua mea. Mi-ar plăcea foarte mult ca într-un an, de ziua mea, să organizez ceva în Iași, să îmi chem prietenii și să cânt alături de ei melodia asta, chiar să fac și un videoclip. Noi, coreenii, cântăm mai mult decât dansăm, în schimb, românii dansează mai mult decât cântă, cam asta este diferența. Eu nu am luat lecții de canto vreodată, este pur și simplu un hobby de-al meu și cât de cât îmi iese”, a spus profesorul universitar.
Profesorul Jeong-O Park a fost ajutat de către cumnatul său care este compozitor și de sora sa care scrie versuri.
„Cumnatul meu este compozitor, iar sora mea scrie versuri, sunt foarte cunoscuți în Coreea. Ei au fost de acord să mă ajute să filmez melodia într-o zonă frumoasă din Coreea. Dacă voi strânge vizualizări la melodie, mi-au spus că mă vor ajuta să mai scoatem și alte videoclipuri cu melodiile «Hai, vino iar în gara noastră mică» sau «Ai îmbătrânit Ioane». La prima melodie am greșit, deoarece am înțeles că melodia aparține artistului Fuego și intervenea ceva cu drepturile de autor, însă ulterior am luat legătura cu cineva din cercul lui ca să nu fie probleme, să îmi fie șters videoclipul”, a precizat Jeong-O Park.
Studenții coreeni vor să lucreze în România
În momentul de față, profesorul Jeong-O Park are 160 de studenți la departamentul de limba română, cărora le predă. Mulți dintre ei rămân impresionați de cultura românească și vor ca pe viitor să se stabilească în țara noastră.
„Avem cam 160 de studenți în departamentul de Studii Românești. Totuși, universitatea unde lucrez a mai scăzut în clasament față de acum 30 de ani, deoarece acum sunt căutate facultățile de Drept, Medicină mai mult, însă ne menținem undeva pe locul 12 în Coreea. Studenții sunt interesați de România, chiar unii ar vrea să se mute aici și să lucreze, poate, la început, în firme coreene. Chiar în urmă cu câteva luni, a fost președintele României într-o vizită în Coreea și am participat și eu la acest eveniment. Am discutat cu liderii mai multor companii mari și sper că, pe viitor, mai multe firme coreene își vor deschide puncte în România”, a încheiat prof. univ. dr. Jeong-O Park
Jeong-O Park este profesor universitar în Coreea de Sud, însă România va rămâne mereu în sufletul său.