Așa arată viața unei frumoase balerine din Iași! Georgiana Dimitrescu face asta de când era doar un copil: „Apar pe scenă pentru ceea ce simt când dansez, sper ca oamenii să nu uite niciodată de suflet” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 28 mart. 2023

Georgiana Petronela Dimitrescu, angajată a Operei Naționale Iași, practică balet de mai bine de 18 ani. Traseul tinerei se descrie prin sacrificii și multă muncă. Performanța în acest dans sportiv nu se atinge ușor, iar premiile și rezultatele notabile obținute ani la rând ascund povești frumoase, asemenea celor de la Bolșoi, „purtătorul de steag” al baletului din Rusia

Cariera Georgianei Dimitrescu, în vârstă de 24 de ani, pare ruptă din filme. Balerina avea doar 6 ani când a început să intre în contact cu acest dans, considerat de cei mai mulți oameni a fi unul dur.

„Prima dată am intrat într-o sală de dans când aveam 4 ani, fiind încă la o vârstă fragedă… Ai mei au decis că sunt prea mică pentru a continua. Dorința mea de a dansa a persistat, așa că, la 6 ani, m-am întors într-o sală de dans. De atunci am știut că ceea ce vreau să fac în viață este să dansez. Pe atunci am început cu dansul modern, după un an am hotărât că îmi doresc să încerc altceva și am mers pentru prima dată la un club de dans sportiv,  «Nikons».

Acolo am început să învăț primii pași de dans cu partenerul și verișorul meu, Alex. Din cauza faptului că el nu avea același vis cu al meu, am fost nevoită să îmi găsesc un alt partener. Am ajuns la «DancePlanet», unde i-am avut că antrenori pe Manole Răzvan și Olga Negoduico… Doi oameni care și-au dedicat întreaga tinerețe și viață dansului, oameni care mi-au fost exemplu din toate punctele de vedere.

În 2007 am avut primul concurs, cu partenerul meu, Ștefan Popa, un om pe care îl respect și apreciez enorm, persoana cu care am adunat cele mai frumoase amintiri în cariera mea, omul alături de care am râs și am plâns pe tot parcursul următorilor ani. În 2007 a început drumul nostru spre a face performanță în acest sport”, a declarat Georgiana Dimitrescu.

Cum arată viața unei tinere balerine

Puțini sunt cei care știu în ce constă lumea baletului, la fel cum sunt puțini și cei care fac performanță. Georgiana Dimitrescu se încadrează în ultima categorie. Aceasta a discutat cu reporterii BZI despre dedesubturile baletului, despre aventurile care i-au schimbat viața, încă din 2007, anul în care balerina a început să-și dorească performanța și momentul în care a reușit să o atingă.

„Îmbinarea baletului clasic cu dansul sportiv nu a fost cea mai ușoară cale, însă pentru mine nimic nu părea imposibil. Am avut, până să termin Liceul de Arte, un program, poate, anormal pentru un copil, însă nu și pentru mine. Am avut norocul ca partenerul meu, Ștefan, să urmeze același drum și așa am reușit amândoi să ne sincronizăm. Munca îmbinată cu plăcere niciodată nu e inutilă… Pentru noi doi, răsplata a venit cu adevărat în 2014. Un an important pentru mine și deloc ușor.

A fost anul care avea sa ne aducă pe locul 2 la Campionatul Național de Dans Sportiv. Am reprezentant România la Campionatul Mondial în Moscova și am avut debutul în rolul «Giselle», la Opera Națională. Am obținut titlul de vicecampioni la categoria Junior II Latino, am reprezentat Romania la Campionatul Mondial ce avea loc în acel an la Moscova (World Championship Junior 2 Latin). Aici am obținut, alături de Ștefan, locul 7. Acest loc a fost o surpriză și, în același timp, o răsplată a muncii depuse în toți acești ani.

Despre zilele de competiție din Rusia pot spune ca au trecut repede. A fost greu pentru că nu înțelegeam limba și dur cred că a fost să îi văd pe cei ce reprezentau Rusia, cum se comportau și cum rezistau competiției. Astfel, 2014 a fost anul în care am înțeles că tot efortul de până atunci nu a fost degeaba, a fost anul care m-a făcut să îmi spun că este abia începutul. O zi din viața mea… Până de curând plecam dimineața, la 6:30, de acasă și ajungeam seara, după 23:00.

În ceea ce privește alimentația… Nu pot să spun că am o alimentație specială, contează elasticitatea, se creează încă din școală și este o abilitate importantă. Greutatea se referă la minus 15-20 kg din înălțimea persoanei, însă ține foarte mult și de conformația fiecăruia. Acum, fiind angajată la Operă,  am un program normal la care adaug separat ore pentru studiul individual sau alte proiecte”, a adăugat Georgiana Dimitrescu.

Colaborări cu Opera Națională, încă din liceu

Treptat, tânăra balerină s-a integrat în universul Operei Naționale din Iași.

„În 2015 am intrat în spectacolul «Imagine all the people», în coregrafia maestrului Gigi Căciuleanu. Acest an a venit și cu primul meu turneu cu Opera și alte colaborări în spectacolele de balet. Nu pot uita nici acum momentul în care am primit primii mei bani de la Operă, făcuți prin munca mea și care aveau să fie investiți mai departe în ceea ce era atunci pentru mine cel mai important, dansul sportiv. Tot în 2015 am avut onoarea de a lua parte la premiera spectacolului «Don Quijote», în coregrafia artistei emerit Ileana Iliescu, o doamnă deosebită a baletului românesc.

În 2016 am avut norocul de a lucra la premiera spectacolului «Carmen», cu coregraful spaniol Carlos Vilan, experiența ce a adus un plus în zona dansului de caracter pentru mine. Am avut parte, în 2017, de ultimul Lot Național la care am participat. Am avut ocazia să lucrăm, de-a lungul anilor, cu nume importante în lumea dansului. Aventura mea a continuat după terminarea liceului, când, în octombrie 2017, m-am înscris la Universitatea de Arte, specializarea coregrafie.

În anul 2018, m-am angajat oficial la Opera Națională, ca balerină, iar în iunie 2019 am avut onoarea de a debuta sub îndrumarea maestrei Amalia Mândruțiu, în spectacolul  «Cenușăreasa». Amalia Mândruțiu a devenit atunci persoana care mă face să trec un prag psihic și profesional în lumea baletului. Aceasta mi-a oferit șansa de a dansa, la o vârstă fragedă, un rol solistic”, a menționat Georgiana Dimitrescu.

Activitate impresionantă

În anul 2020, pandemia a reprezentat o perioadă grea pentru lumea artei, care a reușit să supraviețuiască, dar care a fost, mai apoi, grav afectată.

„Am reușit să îmi pregătesc spectacolul de licență ce se numea «Moves of the Sin», lucrare coordonată de Lorette Enache și Călin Ciobotari, fără de care nu cred ca aș fi reușit. În anul 2021 iau parte la un spectacol independent creat de colega si prietena mea, Alice Veliche, «Female», un spectacol ce privește femeia din diverse ipostaze.

În acest an am onoarea de a fi imaginea festivalului «Cucuteni Jazz Fest» proiect ce îmi aduce un cumul de informație împletită cu plăcerea de a munci. Ulterior, anul 2021 a venit cu multe provocări profesionale, cu roluri demi-solistice. În acel an, mi-am îndeplinit și o dorință personală, aceea de a reuși să îmi donez o parte din păr Spitalului de Oncologie”, a precizat Georgiana Dimitrescu.

În 2022, chiar la începutul anului, balerina Georgiana Dimitrescu a debutat în spectacolul „Spărgătorul de Nuci”, urmând ca apoi să aibă premiera propriului său spectacol de dizertație, „Psyche”, dar și în altele.

„Îmi doream ca după tot ce a însemnat pandemia și schimbările produse să fac oamenii să simtă iarăși. La Operă am putut să dansez în «Triptic de balet» și «Don Quijite», alte două roluri importante pentru mine. În luna aprilie a acestui an am deosebita plăcere de a primi rolul principal în spectacolul «Giselle». Nu a fost un debut ușor, am avut puțin timp la dispoziție pentru a lucra acest rol și nu se putea întâmplă altfel, fără o surpriză. Trebuia să debutez în acest spectacol, avându-l ca partener pe Vlad Mărculescu, fiind un rol complex și printre cele mai importante în baletul clasic.

Însă acesta, cu două săptămâni înainte de spectacol, a suferit un accident grav la genunchi, motiv pentru care a trebuit să lucrez cu un alt partener. Spre uimirea mea, totul s-a întâmplat în așa fel încât cel mai important rol aveam să îl dansez împreună cu omul cu care am împărțit ringul de dans 12 ani. Împreună cu Ștefan am avut parte amândoi de debutul carierei noastre, iar soarta a făcut să fie împreună. Nu am pe cineva anume cu care îmi doresc în viitor să împart scena, pur și simplu îmi doresc sa fiu acolo. Desigur, se poate face balet și la bătrânețe, sunt roluri și pentru persoane mai bătrâne, vârsta ține de fiecare și de suflet”, a precizat Georgiana Dimitrescu.

Despre familie și oamenii din jurul artei

După toți acești ani și toate aceste evenimente, Georgiana Dimitrescu a învățat ce înseamnă cu adevărat dansul și baletul la cel mai înalt nivel.

„Cred că am ajuns într-un moment al vieții în care toate lucrurile se întâmplă pentru că așa trebuie și fiecare întâmplare apare cu un scop. Pentru mine, viața este o constantă lecție de învățare, poate uneori este o lecție mai ușoară, alteori mai plăcută, alteori mai grea sau chiar neplăcută. Despre oamenii din jurul artei este dificil să vorbesc. Această lume este pe cât de frumoasă, pe atât de dură. Sunt puțini oamenii care știu să aprecieze un efort, oricât de mic. Pentru mine e o plăcere să cunosc oameni diferiți, cred cu tărie că avem de învățat de la fiecare om ce apare în calea noastră.

Despre mine și viața mea personală vorbesc destul de rar și fac asta pentru că îmi place să țin pentru mine și departe de oameni ceea ce trăiesc eu în afara a ceea ce fac. Sunt puține persoanele care mă cunosc cu adevărat, în afara a ceea ce fac, însă acele persoane, cu siguranță, îmi cunosc și sufletul. Cred despre mine că sunt o fire sensibilă și, dacă trebuie să mă cataloghez într-o zonă a dansului, între tehnică și emoție, voi alege, cu siguranță, emoția. Acesta este și motivul pentru care apar pe scenă, pentru ceea ce simt eu când dansez și pentru ceea ce îmi doresc să simtă spectatorii.

Nu sunt și nu voi fi niciodată o balerină perfectă, însă mereu îmi voi dori că oamenii să aplaude la final pentru că au trăit împreună cu mine acel moment, pentru că au simțit și au luat parte la momentul prezent de atunci. Am omis intenționat pe tot parcursul acestei dezvăluiri să vorbesc despre familia mea și am ales să vorbesc la final despre ea. Mă declar cea mai mândră și fericită persoană pentru familia pe care o am. Toată lumea știe că dansul sportiv este unul dintre cele mai costisitoare sporturi și că arta nu aduce bani cu carul. Doar o pereche de poante pornește de la 300 de lei.

Încălțămintea cred că este cel mai scump element de pe parcursul carierei. Cu toate acestea, familia mea m-a susținut nemărginit în tot ceea ce mi-am dorit să fac și nu cred că voi găsi vreodată o cale prin care să le pot mulțumi. Pe lângă sprijinul financiar, aceștia mi-au fost mereu alături, emoțional, psihic, fizic și din toate punctele de vedere. Trăim într-o lume în care totul evoluează din ce în ce mai repede, însă eu sper ca oamenii să nu uite niciodată de suflet și de ceea ce înseamnă a fi om printre oameni”, a precizat Georgiana Dimitrescu, tânăra balerină.