Arsenalul civililor din Iași: arme cu lunetă Browning și pistoale de 9 milimetri. Sunt câteva mii! (Exclusiv)

de: Dragos Savin
02:00, 10 mart. 2022

Arsenalul civililor din Iași este format din câteva mii de arme neletale și alte câteva mii de arme letale, precum arme de vânătoare si pistoale cu glonț, deținute de către polițiști ieșiți la pensie sau magistrați. În caz de război, acestea teoretic nu pot fi folosite, dar practic da

În județul Iași sunt puțin peste 3.000 de persoane care dețin arme de foc. Având în vedere contextul actual, probabil fiecare cetățean se întreabă cum se poate apăra în caz de razboi. Pe teritoriul județul nostru există 3.181 de deținători de arme letale și 1.537 de deținători de arme neletale.Trebuie precizat faptul că armele letale sunt făcute pentru a ucide, în timp ce armele neletale sunt destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoapărare. Aceastea sunt confecționate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor.

“Majoritatea vânătorilor dețin arme de proveniență americană. Sunt cele mai comune, cele de tip Browning și Blaser sunt întâlnite destul de des, doar calibrul diferă. Trebuie precizat că fiecare arma are «amprenta» ei. Dacă un vânător trage cu o Carabină, glonțul va purta urmele acelei arme, iar în urma unei expertize balistice se va stabili cui aparține. În cazul unei puști cu alice este mai greu de depistat, dar nu imposibil”, a precizat o sursă judiciară.

Arsenalul civililor din Iași poate fi folosit?

Armele de vânătoare se pot folosi doar în scopul partidelor de vânătoare, totuși, în caz că Iașul ar putea fi într-un conflict militar, lucrurile s-ar putea schimba.

”De regulă, vânătorii din Iași au câte două arme. Una cu alice, pentru vânat mic, și una de tip carabină, pentru vânat mare. Armele de tip carabină sunt de cele mai multe ori dotate cu lunetă. Vorbim despre arme foarte puternice. Un vânător nu poate folosi arma decât la vânătoare. În caz de război, vânătorii ar putea fi solicitați să-și folosească armele. Deci, în caz că Iașul este atacat, vânătorii, practic, nu au voie să folosească arma, decât dacă primesc un ordin în acest sens. În caz că o folosesc și sunt depistați, trebuie să răspundă în fața legii”, a precizat aceeași sursă.

În anul 2021, peste 500 de ieșeni au cerut autorizații de port armă, astfel, fiind eliberate 411 autorizații pentru arme letale și 147 pentru arme neletale.

Cât de pregătit este Iașul în cazul unui război?

Conflictul militar din Ucraina a făcut ca și România să treacă la luarea unor măsuri de apărare în eventualitatea în care conflictul ar escalada. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat un proiect de lege pentru situații de criză: bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani să fie trecuți în rezerva generală, în caz de război. Cât de pregătite sunt și ce fel de tehnică militară au bazele militare din Municipiul Iași? În oraș se află Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt”, Batalionului 198 Logistic ”Prut”, Batalionul 151 Infanterie ”Războieni”-Lupii Negri (UM 01564, Iaşi). De asemenea, în Iași este trecută ca unitate militară și baza Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Iași, (UM 0908). Brigada dispune de mai multe transportoare amfibii blindate (TAB), însă acestea sunt destul de vechi. TAB-urile Armatei sunt produse la finalul anilor ’70, începutul anilor ’80.

De asemenea, în zona Iașului mai sunt și alte tipuri de transportoare, respectiv camioanele Armatei. Armata mai dispune de vehicule blindate cu multiple utilizări, de vehicule de comandă 4×4, dar și echipamente de artilerie, puști fără recul, puști de asalt, puști-miltralieră sau lansatoare de grenade. Totuși, întreg armamentul, cât și tehnica militară, nu sunt, însă, cunoscute publicului larg, fiind considerate secrete de stat.

Surse neoficiale arată că Brigada Mecanizată dispune de circa 1.000 de militari în totalitate. Arsenalul civililor din Iași, pregătiți de război, este unul impresionant.