Armata sârbă este în stare de alertă după recentele tensiuni din Kosovo

de: BZI.ro
09:20, 27 dec. 2022

Luni, 26 decembrie 2022, armata sârbă a intrat în stare de alertă după tensiunile din Kosovo, unde s-au înregistrat focuri de armă şi explozii. Anterior, președintele Serbiei a cerut permisiunea de a aduce 1.000 de militari în Kosovo.

Anterior, prim-ministra guvernului sârb, Ana Brnabic a subliniat că situaţia din Kosovo este „în pragul unui conflict armat”.

Armata sârbă este în stare de alertă după recentele tensiuni din Kosovo

Zilele acestea, în Kosovo au avut loc focuri de armă, explozii şi au fost ridicate blocaje rutiere.

„Preşedintele Serbiei (…) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, într-un comunicat.

Şeful Statului Major al armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic, a menţionat că a fost trimis de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vuciuc, la graniţa cu Kosovo, în contextul în care „situaţia de acolo este complicată”.

Acesta a mai subliniat şi că este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, termen folosit de autorităţile sârbe pentru a desemna graniţa cu Kosovo. Şi Ministerul de Interne sârb a susținut că „toate unităţile” vor intra „imediat sub comanda şefului Statului Major”.

De altfel, Serbia nu recunoaşte independenta fostei provincii sudice, proclamata în 2008. Guvernul de la Belgrad îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo îndeamnă să sfideze autorităţile locale. În acest sens, sârbii din regiune au ridicat blocaje rutiere pentru a protesta fără de arestarea unui fost poliţist sârb, îngreunând traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Anterior, mai multe media sârbe au postat informaţii precum că ar fi avut loc „lupte” în regiune. Poliţia kosovară a reacţionat şi a dezminţit acest lucru. În schimb, a menţionat ca o patrulă a Forţei de menţinere a păcii din Kosovo (KFOR) a fost atacată. KFOR a anunţat că vă desfăşoară o anchetă în legătură cu focurile de armă „din 25 decembrie, în apropierea unei patrule a misiunii NATO în Kosovo”.

Cresc tensiunile dintre Serbia şi Kosovo

Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo cresc în fiecare zi. Vă readucem aminte că anterior, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a menţionat că va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii permisiunea de a trimite în Kosovo până la 1.000 de poliţişti şi personal militar.

„Guvernul va cere revenirea a sute, dar nu mai mult de 1.000 de trupe de armată şi poliţie”, a spus Vucic, adăugând că va trimite solicitarea prin e-mail şi o va înmâna fizic KFOR, misiunea NATO în Kosovo, vineri la un punct de trecere a frontierei.

Totodată, acesta a menţionat că nu se aşteaptă să primească un răspuns pozitiv în acest sens.

„Asistăm cu toţii la ameninţarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo”, a declarat joi preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, parlamentului la Pristina.

În această ordine de idei, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borell, a cerut statelor să detesioneze situaţia din regiune, după ce protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri.

„Ştiu că cele două părţi sunt dispuse să detensioneze situaţia şi le cer insistent să facă asta”, a declarat Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

Aşadar, reiterăm faptul că armata sârbă este în stare de alertă după recentele tensiuni din Kosovo.