Are melatonina un rol în prevenirea Covid-19?
Pandemia actuală determină populația să se gândească la tratamente minune pentru a preveni Covid-19. Cel mai recent este melatonina ca mijloc de prevenire a Sars-Cov2. Este cu adevărat eficienta?
O multitudine de articole de pe web par să indice un interes pentru melatonină pentru prevenirea Covid-19.
Melatonina este un hormon produs de o regiune a creierului (glanda pineală sau epifiză) în timpul somnului. Secreția sa ajută la reglarea ritmurilor zilnice în funcție de luminozitate. De asemenea, informează organismul despre sezon în funcție de variațiile în lungimea zilei.
Are melatonina un rol în prevenirea Covid-19?
De ani de zile, melatonina s-a bucurat de succes popular pentru ameliorarea tulburărilor de somn și prevenirea efectelor jet lag. Există si medicamente cu melatonină care sunt destinate ameliorării tulburărilor de somn la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
În contextul actual, interesul melatoninei provine dintr-un studiu american. Acesta încearcă să coreleze rata infecției cu Covid-19 cu stilul de viață al oamenilor. Drept urmare, cercetătorii au analizat datele de la 27.000 de persoane urmărite de-a lungul anilor. Ei observă că subiecții care iau melatonină au o reducere de 28% a riscului de a avea un test Covid-19 pozitiv (52% pentru persoanele afro-americane), potrivit Top Sante. Această reducere a riscului este întotdeauna prezentă atunci când sunt luate în considerare celelalte variabile (sex, vârstă, boli, fumat). Deci, ce ar trebui să credem despre acest studiu?
Arată o corelație între administrarea de melatonină și un risc redus de Covid-19, dar în niciun caz nu indică faptul că melatonina este responsabilă de această reducere. De exemplu, administrarea de melatonină poate indica faptul că aveți mai multă grijă de starea generală de sănătate. În acest caz, este pur și simplu un indicator al unor obiceiuri mai complexe.
Singura modalitate de estimare a efectului direct al melatoninei asupra prevenirii Covid-19 este efectuarea unui studiu clinic cu placebo pe un număr mare de persoane expus riscului Sars-Cov2, de exemplu profesioniștii din domeniul sănătății.