Ardei umputi cu varză, după rețeta ungurească. Un deliciu obținut prin fermentare naturală

de: BZI.ro
14:38, 26 ian. 2024

Vă prezentăm o rețetă tradițională ungurească de ardei cu varză. Aceste murături sunt întotdeauna servite ca aperitiv la mesele festive, nu doar toamnă, ci și pe timpul iarnii. Unele gospodine preferă să îi conserve la borcan pentru iarnă.

Ardei umputi cu varză, după rețeta ungurească

De obicei, ardeii cu varză sunt puși în găleți de email de 10 litri și păstrați în beci timp de câteva săptămâni. Aceasta este o rețetă adaptată la condițiile de apartament și, desigur, nu vom obține o cantitate atât de mare. Dacă întrebi gospodinele din Transilvania despre această rețetă, vei auzi multe variații, una mai gustoasă decât cealaltă. Ardeii murați umpluți cu salată de varză sunt delicioși, nu conțin oțet sau conservanți, și sunt obținuți doar prin fermentație naturală.

Vei avea nevoie de 10 bucăți ardei gras, 2 kg varză alba, 2 bucăți morcov, 2 bucăți ceapă albă, 2 bucăți frunze de țelină, 50 ml ulei de floarea-soarelui și 1 lingură sare pentru murături (fără iod). Se îndepărtează codițele și semințele ardeilor. Se scufundă în apă clocotită timp de aproximativ 5 secunde, iar se lasă să se răcească. Unele gospodine nu îi scufundă, este un pas opțional. Însă este o metodă de a face ca ardeii să fie mai flexibili și mai ușor de umplut. După aceea se călește foarte puțin ceapa cu ulei, nu până devine maro, ci doar ușor translucidă și se lasă la răcit.

Se taie varza în fâșii subțiri, ca pentru o salată. Se presară cu sare și se masează bine cu mâinile, pentru a o înmuia. Se adaugă morcovul ras, ceapa călită și frunzele de țelină tocate mărunt (opțional) și se amestecă. Se condimentează cu sare după gust. Gospodinele recomandă ca umplutura să fie făcută puțin mai sărată decât obișnuiești să mănânci salata. Se umple fiecare ardei cu această amestec de varză. Ardeii umpluți cu varză se așează într-un castron adânc și se pune un capac sau o farfurie grea deasupra, astfel încât să fie bine presați. De asemenea, poți pune și o farfurioară mică peste ardei și un borcan de murături deasupra. În aproximativ 10 ore, varza va începe să lase zeamă, ceea ce este absolut firesc.

Cât timp durează până fermentează

Lasă bolul cu ardei la temperatura camerei timp de 1-2 zile, în funcție de cât de cald este în bucătăria ta. După acest timp, vor începe să fermenteze și, dacă vei gusta sucul, va avea un gust acrișor. Acum este momentul să pui bolul cu ardei în frigider și să îl lași acolo cel puțin o săptămână pentru a se mura în mod corespunzător. Dacă îl pui în beci, ar trebui să torni puțin ulei deasupra, pentru a forma un film protector, astfel încât să nu se mucegăiasca. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că în beci este de obicei mai cald decât în frigider. După 5-7 zile, poți să îi probezi. Este posibil ca varza să nu fie încă pe deplin murată în interior, dar asta depinde de gustul fiecăruia.

Dacă dorești să îi păstrezi pentru iarnă, umple borcanele cu ardeii murați și toarnă saramura deasupra. Sterilizează borcanele timp de 20-30 de minute într-o baie de apă. Varza ar putea să iasă puțin mai moale după procesul de sterilizare. O modalitate de servire este să tai ardeii cu varză preparați după rețeta ungurească în felii. Trebuie să încerci aceasta rețetă de ardei murați umpluți cu varză. Pe cât sunt de delicioși, pe atât sunt de sănătoși, ținând cont de beneficiile pentru organism ale legumelor fermentate natural.