Ardei umpluți de post ca la mănăstire: Rețeta unui gust extraordinar în post
În vacanța de vară, multă lume alege să meargă în vizită la mănăstirile din nordul Moldovei, iar dacă au noroc pot prinde un loc la masa servită cu mare generozitate de măicuțe. Fără îndoială una dintre cele mai bune mâncăruri de care vă puteți bucura sunt ardeii umpluți de psot ca mănăstire.
Mulți dintre cei care au avut norocul să mănânce această delicatese culinară au spus că este mult mai bună și decât ardeii cu carne pe care i-au făcut vreodată acasă sau i-au mâncat la restaurant cu profil tradițional.
Ardei umpluți de post ca la mănăstire: Ingredientele unei mâncări pe care nu o poți uita
Pentru o familie de 3-4 persoane, ingredientele pe care le folosesc măicuțele la ardeii umpluți de post ca la mănăstire sunt 7 ardei graşi, 2 morcovi, 2 cepe, 150 g orez, 3 roşii, boia de ardei dulce, piper, sare, 50 ml ulei, 1 lingură de făină și pătrunjel.
Pentru început, măicuțele spală ardeii de-abia culeși din grădină și curăţă cotorul cu seminţe. Din cotor se îndepărtează seminţele şi se opreşte pentru „capac“. Separat, legumele, ceapă şi ardeiul se toacă fâşii, iar morcovul se rade.
Într-o tigaie, măicuțele pun uleiul la încins, înăbuşesc legumele, după care adaugă orezul și pulpa de la roşii. Amestecul se lasă pe foc până capătă o consistență bună de umplut ardeii. La final, pentru un gust desăvârșit, măicuțele adaugă sare și piper.
Ardeii se umplu cu compoziția de mai sus şi se aşază într-o cratiţă mai înaltă. Se adaugă apă caldă şi câteva felii de roşii. Se lasă ardeii la fiert la foc mic. Când ardeii sunt aproape fierți, măicuțele dizolvă o lingură de făină în apă şi adaugă în sos. Ardeii sunt gata în momenutl în care zeama a scăzut şi ardeii au fiert. La final se aduagă verdeaţă tocată mărunt pentru un plus de savoare.
Ardeii se servesc calzi, împreună cu sos și pâine făcută tot la mănăstire.
Ardei de post umpluți cu orez, ciuperci, morcov
O altă rețetă de ardei umpluți de post ca la mănăstire sunt cei care conțin pe lângă orez și ciuperci și morcov.
Umplutura pentru acești ardei de post se prepară la fel de repede ca în cazul ardeilor obișnuiți de post. De obicei, măicuțele folsoesc ciupoerci de-abia culese din pădurea din apropiere și morcov din grădina
Pentru umplutură, legumele se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Ciupercile se lasă în bucăți mai mari pentru se simți la final, în compoziția ardelului.
Legumele se călesc într-o tigaie, iar spe final se adaugă și ciupercile. Deoarcee acestea pot lăsa mai multă apă,. Se poate mări flacăra ca să se evapore lichidul din tigaie. Totul se asezonează cu sare, piper și cimbru uscat. După ce se amestecă, în amestec se adaugă orezul. Se sotează preț de câteva minute, pentru ca orezul să-și ia aromele.
După ce compoziția se răcește, se umplu ardeii și se așază într-o cratiţă mai înaltă, în care adaugă 500 ml de suc de roșii și 500 ml de apă caldă.
Când ardeii încep să clocotească, se lasă focul la minimum și se mai lasă să fiarbă 40-45 de minute.
Acești ardei delicioși se servesc în sosul de roșii și cu pâine aburindă.