Ardei iuți murați turcești. Rețetă ce complimentează multe feluri de mâncare

de: BZI.ro
12:19, 06 oct. 2023

Unele persoane apreciază mâncărurile picante, în timp ce altele nici nu vor să le guste. Cu toate acestea, unele bucătării internaționale se bazează pe astfel de amestecuri de condiment, de multe ori picante. De exemplu, mâncărurile din Turcia, India și unele din țările din Orientul Mijlociu sunt foarte picante. Turcii apreciază foarte mult mâncarea picantă, în special în partea de est a țarii, unde ardeii iuți murați turcești (ardei iuți roșii, verzi, lungi, scurți etc.) pot fi serviți adesea alături de orice fel de mâncare.

Ingrediente pentru prepararea de ardei iuți murați turcești

Din iarnă și până vara, ardeii proaspeți (verzi sau roșii) sunt mereu prezenți la mesele turcilor, fie că e prânz sau cină. Ardeii, fie proaspeți, uscați sau murați se potrivesc foarte bine cu toate mâncărurile lor. Ardeii murați mici (Acı cin biber turşusu) și ardeii lungi verzi iuți (Acı sivri biber turşusu) au un gust deosebit și sunt foarte populari. În continuare vom împărtăși rețeta de ardei iuți murați mici, însă îi poți folosi la fel de bine și pe cei lungi. Ardeii iuți murați se potrivesc foarte bine cu felurile de mâncare cu carne. De fapt, oricare dintre ardeii iuți turcești se potrivesc bine cu toate felurile de mâncare.

Cantitățile ingredientelor din această rețetă vor umple un borcan de mărime medie. Timpul de preparare este de aproximativ 10-13 minute, iar cel de gătire de aproximativ 20 de minute. Astfel, ingrediente necesare sunt formate din 500 g de ardei iuți mici, 7 sau 10 căței de usturoi, tăiați în bucăți mari sau tăiați în două, 4 sau 5 foi de dafin (opțional, dar foile de dafin previn bacteriile din murături și le conferă gust și aromă), 1/2 mână de năut uscat, 2 linguri de sare de rocă (dacă doriți, puteți folosi sare de mare), 1 linguriță de zahăr granulat, 1 cană de oțet, sucul de la o lămâie și jumătate de lămâie feliată (opțional), 1/2 linguriță de sare de lămâie (opțional), 2 pahare de apă purificată sau cât aveți nevoie în funcție de dimensiunea borcanului.

Turcii folosesc adesea năutul uscat, deoarece este foarte important pentru procesul de fermentare. Ar trebui să așezați năutul uscat pentru a acoperi partea de jos a borcanului. Năutul ajută la procesul de fermentare și absoarbe impuritățile, care altfel ar face saramura tulbure.

Modul de preparare si procesul de fermentație

În primul rând, așezați toate ingredientele pe masa de lucru, apoi curățați bine borcanul de sticlă de dimensiuni medii, preferabil cu apă clocotită. Apoi spălați bine ardeii iuți mici și tăiați codițele. Apoi, pentru a pregăti saramura pentru ardei iuți murați, pregătiți o oala de oțel sau aluminiu sau o oală de teflon. Saramura se va face din sare, oțet, apă, zahăr, suc de lămâie și sare de lămâie. Adăugați apa la fiert, dizolvați sarea și adăugați oțetul. În același timp, stoarceți lămâia în această oală. La sfârșitul acestui proces, saramura pentru murături este gata.

Luați borcanul și acoperiți partea de jos a borcanului cu un strat de năut și câteva foi de dafin, apoi umpleți borcanul cu ardeii iuți mici. Apoi turnați saramura pentru murături peste ardeii iuți până sus. Asigurați-vă că ardeii sunt acoperiți complet cu această zeamă. Apoi, adăugați felii de lămâie și restul de foi de dafin deasupra. Închideți bine capacul borcanului și așezați-l într-un loc întunecat, uscat și răcoros din casă. Lăsați să fermenteze timp de aproximativ 1 lună (puteți lăsa borcanul timp de 1-2 luni dacă doriți).

După aproximativ două săptămâni, ar trebui să verificați dacă totul este în regulă cu ardeii iuți murați turcești. Dacă nivelul apei scade, mai adăugați puțină saramură, apoi închideți din nou. Când sunt gata, ardeii își vor schimba nuanța și vor deveni crocanți. Acești ardei iuți merg bine lângă felurile de mâncare cu carne, ba chiar și la salate.