Ardei iute beneficii. Condimentul care stimulează secreția de endorfine

de: BZI.ro
14:05, 23 mart. 2023

Multe persoane nu cunosc cum crește un ardei iute și ce beneficii are acesta. Ardeiul iute roșu sau ardeiul iute este unui arbust peren din familia Nightshade. Este o cultură de legume. Este unul dintre soiurile amare de ardei de legume. Denumirea „chilli” este asociată în mod eronat cu patria istorică a plantei.

De fapt, „chilli” înseamnă „roșu” în limba aztecă. Tulpina înflorită atinge o înălțime de aproximativ 60 cm. Frunzele sunt alungite și de culoare verde. Fructele sunt fructe de pădure și sunt de culoare roșie închisă, galbenă sau mixtă, alungite, nu sunt suculente și sunt coriacee. Ardeiul iute poate fi cultivat în interior, în sol izolat, chiar și pe pervazul unei ferestre. Acesta se fructifică din iulie până la îngheț. Gustul ascuțit și înțepător al ardeiului se datorează alcaloidului capsaicină. Piperul s-a răspândit după descoperirea Americii, unde în antichitate era folosit de populația locală. În Europa a câștigat rapid popularitate și s-a răspândit în Asia și Africa.

Ardei iute beneficii. Sub ce formă este utilizat condimentul

În bucătăria modernă este utilizat pe scară largă, în special în bucătăria orientală. Se folosește proaspăt și uscat. Partea cea mai picantă este considerată a fi septa albă din interiorul fructului și semințele. Dacă doriți să reduceți picanteria, îndepărtați-le complet.

Ardeiul iute este folosit pentru a condimenta diverse feluri de mâncare. Se utilizează proaspăt, uscat, congelat și murat. Ardeiul nu își pierde proprietățile atunci când este gătit. Ardeii proaspeți sunt folosiți în preparate din carne, pasăre și pește, în salate de legume și tocănițe, în supe asiatice, ca condiment pentru paste și orez, în sosuri și dressinguri.

Sub formă uscată este folosit în orice fel de mâncare și este inclus în amestecuri de condimente atât de cunoscute, precum curry, honeysuneli, garam masala, shichimi etc. Ardeiul iute se combină bine cu coriandrul, feniculul, cardamomul și turmericul. Atât ardeii uscați, cât și cei proaspeți sunt folosiți în băuturile alcoolice.

Condimentul crește imunitatea și te scapă de răceli. Efectul antibacterian al ardeiului

Ardeii trebuie să fie scufundați în apă clocotită timp de câteva minute înainte de a fi congelați. Încă de la vechii incași, ardeiul iute era folosit pentru a aromatiza ciocolata caldă, iar în Europa a fost gătit mai întâi în casele nobile.

Nu uitați! Ardeiul iute roșu trebuie consumat în cantități foarte mici, doar așa nu va dăuna organismului tău! Datorită cantității mari de capsaicină, fructul de ardei are un puternic efect antibacterian și antiviral – omorând până la 75% din bacteriile dăunătoare.

Crește imunitatea, în special rezistența la diverse răceli. O cantitate mică de ardei iute stimulează tractul gastrointestinal și crește pofta de mâncare. Scade nivelul de zahăr din sânge. Îmbunătățește vederea. Stimulează secreția de endorfine și ajută să facă față insomniei, anxietății și depresiei. Are un ușor efect laxativ. Util în lupta împotriva obezității. Are un efect diaforetic. Plasturii, tincturile și unguentele pe bază de piper roșu ameliorează durerile musculare și articulare, sunt folosite împotriva căderii părului.

Ardeiul iute are multe beneficii însă trebuie respectate o serie de precauții atunci când îl consumați. Se recomandă purtarea de mănuși atunci când se taie și se prelucrează ardeii iuți, deoarece unele dintre soiurile deosebit de iuți pot arde pielea la cel mai mic contact.