Arborii stradali aproape de casa pot reduce riscul depresiei

de: BZI.ro
19:43, 25 ian. 2021

Depresia, în special în zonele urbane, este în creștere, acum mai mult ca oricând. Rezultatele asupra sănătății mintale sunt influențate, printre altele, de tipul de mediu în care trăiești. Studiile anterioare arată că spațiul verde al orașului are un beneficiu pozitiv asupra persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, dar majoritatea acestor studii au folosit măsuri auto-raportate, ceea ce face dificilă compararea rezultatelor și generalizarea concluziilor cu privire la efectele spațiului verde urban asupra sănătății mintale.

O echipă de cercetare interdisciplinară a UFZ, iDiv și Universitatea Leipzig a încercat să îmbunătățească această problemă prin implicarea unui indicator obiectiv: prescripțiile antidepresivelor. Pentru a afla dacă un anumit tip de spațiu verde „de zi cu zi” – copacii străzii care punctează trotuarele din cartier – ar putea influența pozitiv sănătatea mintală, s-au concentrat asupra modului în care numărul și tipul copacilor de stradă și apropierea lor aproape de casă s-au corelat cu numărul de antidepresive prescrise, potrivit Medical Xpress.

Asocierea dintre prescripțiile antidepresive și numărul arborilor stradali

Cercetătorii au analizat date de la aproape 10.000 de locuitori din Leipzig, un oraș de dimensiuni medii din Germania, care au participat la studiul de sănătate LIFE-Adult desfășurat la Facultatea de Medicină a Universității din Leipzig. Combinând acest lucru cu datele privind numărul și speciile de arbori stradali din orașul Leipzig, cercetătorii au reușit să identifice asocierea dintre prescripțiile antidepresive și numărul arborilor stradali la diferite distanțe de casele oamenilor. Rezultatele au fost controlate pentru alți factori despre care se știe că sunt asociați cu depresia, cum ar fi ocuparea forței de muncă, sexul, vârsta și greutatea corporală.

Mai mulți copaci aflati în jurul casei (mai puțin de 100 de metri) au fost asociați cu un risc redus de prescriere de medicamente antidepresive. Această asociație a fost deosebit de puternică pentru grupurile defavorizate. Deoarece aceste grupuri sociale prezintă cel mai mare risc de a li se prescrie antidepresive în Germania, copacii stradali din orașe pot servi astfel ca o soluție bazată pe natură pentru o bună sănătate mintală, scriu cercetătorii. În același timp, arborii stradali pot contribui, de asemenea, la reducerea „decalajului” inegalității în sănătate între grupuri sociale diferite din punct de vedere economic. Cu toate acestea, în acest studiu nu s-a putut arăta o asociere a tipurilor de copaci și depresie.

„Descoperirea noastră sugerează că arborii stradali – o formă redusă, accesibilă publicului, de spațiu verde urban – pot contribui la reducerea decalajului inegalităților în materie de sănătate între diferite grupuri sociale din punct de vedere economic. Aceasta este o veste bună, deoarece arborii stradali sunt relativ ușor de plantat și numărul lor poate fi crescut fără eforturi mari de planificare”, spune autorul principal al studiului, Dr. Melissa Marselle.

De ce arborii stradali aproape de casa pot reduce riscul depresiei?

În calitate de psiholog de mediu, aceasta a efectuat cercetările la UFZ și iDiv și se află acum la Universitatea De Montford din Leicester, Marea Britanie. Marselle speră că cercetarea „ar trebui să determine consiliile locale să planteze copaci stradali în zonele urbane ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății mintale și de reducere a inegalităților sociale. Arborii stradali ar trebui să fie plantați în mod egal în zonele rezidențiale pentru a se asigura că cei defavorizați social au acces egal la a avea beneficii pentru sănătate.”

„Important, cele mai multe orientări de planificare pentru spațiul verde urban se bazează adesea pe vizite intenționate pentru recreere”, adaugă dr. Diana Bowler (iDiv, FSU, UFZ), analist de date în echipă. „Studiul nostru arată că natura cotidiană aproape de casă – biodiversitatea pe care o vedeți pe fereastră sau când mergeți la serviciu, la școală sau la cumpărături – este importantă pentru sănătatea mintală. Această constatare este importanta mai ales acum, în timpul pandemiei COVID-19″, adaugă Bowler.

Și nu numai sănătatea umană ar putea avea beneficii.

„Plantarea copacilor stradali în zonele urbane rezidențiale este o soluție bazată pe natură, care nu numai că poate promova sănătatea mintală, dar poate contribui și la atenuarea schimbărilor climatice și la conservarea biodiversității. Pentru a crea aceste efecte de sinergie, nici măcar nu aveți nevoie de parcuri scumpe la scară largă: mai mulți copaci de-a lungul străzilor este o măsură relativ ieftină”, spune autorul principal, prof. Aletta Bonn, care conduce departamentul servicii ecosistemice la UFZ, iDiv și Friedrich-Schiller-Universitatea Jena.