Arătura, lucrare a trecutului pentru un inginer agronom din Iaşi, care foloseşte tehnologia minimum – till, de conservare a solului – FOTO

de: BZI.ro
13:04, 10 ian. 2024

Biodiversitatea solului este viață pentru Andrei-Cristi Poncu, un tânăr inginer agronom de 24 ani, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, care a ales să treacă la o agricultură cu prelucrare minimă a terenurilor, respectiv minimum-till, în fermă să din localitatea Luceni, comună Victoria, județul Iași, pentru că își dorește să facă o agricultură durabilă şi sustenabila.
Ajutor de la UE! De la prestării servicii, la propria fermă!

,,În anul 2003, tatăl meu a cumpărat un tractor U650 cu care, inițial, făcea mai mult prestări servicii, însă, în timp a început să ia în arendă teren agricol. În anul 2008, a accesat un proiect cu fonduri europene, prin care a mai achiziționat un tractor. În prezent, avem în fermă toate utilajele ce ne sunt necesare. Cultivăm o suprafață de 180 hectare, cu grâu, porumb și floarea-soarelui’’, declară tânărul fermierul.

Agricultura are nevoie de oameni ambițioși, cu viziune

Pentru Andrei, motivația de a alege acest domeniu a venit din faptul că a fost înconjurat de agricultură de mic. Dincolo de faptul că e o profesie, este și o mare pasiune, poate chiar un stil de viață, spune tânărul. Ieșeanul este preocupat de practicarea unei agriculturi durabile, cu atenție pentru sol și tot ce ține de mediu, inclusiv pentru creșterea gradului de fertilitatea a solurilor și menținerea gradului de umiditate în sol, aspecte studiate în detaliu în timpul Facultăţii.

,,În timp am adunat toate utilajele de care avem nevoie pentru a ne ușura munca, având în vedere că doar eu și tatăl meu ne ocupăm de toate lucrările. Principalul obiectiv e utilizarea tehnologiilor care conservă cât mai multă apă în sol, seceta afectând foarte mult producțiile de câțiva ani încoace. Recomand acest domeniu persoanelor care au suficientă determinare să se dedice atât prin studiu, cât și prin practică. Agricultura e un domeniu indispensabil vieții, aș putea spune, principala sursă de hrană. Din acest motiv este nevoie de oameni ambiţioşi și muncitori care să producă hrană și să aibă grijă de sol’’, adaugă ing. agronom Andrei-Cristi Poncu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.

Minimum-till, o agricultură prietenoasă cu mediul

Lucrarea minimă a solului (Minimum-till) sau lucrarea redusă a solului se referă la prelucrarea sau afânarea întregii suprafeţe a solului, dar scăzând intensitatea şi frecvenţa de lucrare, în principal prin eliminarea unor lucrări mecanice practicate în sistemul convenţional.

În categoria lucrărilor reduse ale solului sunt încadrate trei tipuri majore de practici de afânare redusă a solului, şi anume: discuirea solului urmată de semănat, afânarea cu plugul cizel sau cu paraplugul, urmată de semănat și lucrarea cu freza sau alte maşini rotative, urmată de semănat, ne dă o definiție tânărul fermier, dar ne și spune cum aplică el această tehnologie în fermă.

,,Pentru suprafețele însămânțate cu grâu, pregătirea solului constă doar într-o trecere cu discul după recoltarea florii-soarelui, dar asta facem dintotdeauna. Anul trecut, dar și anul acesta, pentru porumb și floarea-soarelui am renunțat la arătură, am folosit un disc care are talerele cu un unghi mai agresiv’’, încheie ing. agronom Andrei-Cristi Poncu.