Prima pagină » National » Arafat anunță măsuri de urgență înainte de ciclon. Care sunt județele cu risc de inundații
Arafat anunță măsuri de urgență înainte de ciclon. Care sunt județele cu risc de inundații

Arafat anunță măsuri de urgență înainte de ciclon. Care sunt județele cu risc de inundații

26 sept. 2024, 23:00,
Redacția BZI în National

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat joi că, încă de ieri, s-a decis mobilizarea unor forțe suplimentare către județele cu risc, respectiv Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman. El a subliniat că a solicitat autorităților locale să informeze populația cu privire la riscurile potențiale și să pregătească o eventuală evacuare.

Secretarul de stat a menționat că a organizat deja o videoconferință cu toate comitetele pentru situații de urgență din județele riverane Dunării. În cadrul acesteia, fără a avea încă toate informațiile actualizate și luând în calcul un posibil scenariu mai grav, a cerut atunci adoptarea unor măsuri suplimentare.

Arafat a specificat că a solicitat prefecților și comitetelor pentru situații de urgență să identifice persoanele vulnerabile, precum cele imobilizate sau cu dizabilități, și să aibă în vedere evacuarea lor preventivă, dacă va fi necesar.

Raed Arafat a subliniat că a cerut autorităților locale să informeze populația

De asemenea, Raed Arafat a subliniat că a cerut autorităților locale să informeze populația cu privire la riscurile potențiale și să pregătească o eventuală evacuare, în funcție de evoluția situației. A menționat importanța informării din timp a cetățenilor, inclusiv prin mesaje Ro-Alert, cu informații clare și precise, mai ales în cazul unor măsuri urgente, și a evidențiat necesitatea unei colaborări strânse între structurile locale.

Secretarul de stat a mai anunțat activarea centrelor județene de conducere a intervenției în județele aflate sub alertă.

„La acest moment suntem în așteptare dacă se modifică ceva, dar probabil că nu se va modifica şi avem o cantitate gestionabilă pe cursul Dunării. Însă, în paralel, avem problema ploilor şi mâine o să aflăm mai exact care este situaţia, ce coduri vor intra, care sunt zonele probabil care vor fi afectate sâmbătă-seară, duminică până luni. Măsurile care le-am recomandat sunt măsuri care rămân valabile în cazul ploilor şi în cazul în care ne aşteptăm la apariţia unor inundaţii surpriză sau în unele zone care deja se ştie că sunt zone inundabile”, a declarat Arafat.

Județele cu risc în care au fost mobilizate forțe suplimentare

El a subliniat că, în cazul în care specialiștii de la Meteorologie și Apele Române semnalează un risc major într-o anumită zonă, se vor putea lua măsurile necesare pentru protejarea acelei regiuni.

„În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, către Olt se vor mobiliza unele forte, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman”, a precizat Arafat.

Raed Arafat a declarat că, pe baza datelor pe care le vor primi mâine, vor ajusta mobilizarea forțelor, astfel încât, dacă vor apărea județe afectate de ploi, să nu retragă forțe din acele zone, ci din alte regiuni.

„Vă reamintesc că mai avem mobilizate o mie de pompieri, o forţă de o mie de pompieri şi forţa de la Ministerul Apărării de 200 de militari, plus de la Jandarmerie şi Poliţie, încă la Galaţi, care activează. Iar schimbul celor de o mie se va întâmpla mâine dimineaţă, pentru încă o tură. Aşa că, la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către judeţele în care ne aşteptam să fie probleme. Mâine vom ajusta măsurile noastre pe baza informaţiilor care le vom primi de la ANM, deci informaţiile actualizate. În seara asta va fi o videoconferinţă, pe care o va conduce domnul ministru Predoiu cu prefecturile din judeţele care sunt limitrofe Dunării, plus câteva judeţe în care ştim că este posibil să fie sub efectul ploilor abundente. Iar mâine, la ora 16, va fi încă o videoconferinţă, tot împreună cu domnul ministru Predoiu, unde vom stabili măsurile definitive pe baza informaţiilor care le primim mâine”, a anunţat Raed Arafat.

Potrit şefului DSU, „toate judeţele, indiferent că sunt sub cod sau nu, au obligaţia permanent să se asigure că planurile lor sunt verificate, sunt aduse la zi iar legătura cu autorităţile locale este permanentă, iar acolo unde se intră sub cod că în aceste judeţe vor activa centrele judeţele şi comitetele locale şi se vor asigura că există permanenţă tot timpul la toate comunele, primăriile, la toate nivelurile autorităţilor locale în zonele care pot fi afectate, astfel încât să putem lucra împreună, nu numai prin RO-ALERT, dar şi prin mesaje date la nivelul autorităţilor locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024