Ar trebui să beți vin pentru a vă proteja de Covid-19?
Un articol de pe site-ul specializat Vitisphère, difuzat și comentat pe larg pe rețelele de socializare, asigură că consumul de vin ar proteja împotriva Covid-19. Cu toate acestea, această afirmație este falsă.
Un nou studiu confirmă faptul că vinul protejează împotriva Covid-19, este titlul primei versiuni a unui articol al Vitisphère, un site specializat în cultivarea viței de vie. La câteva zile după această publicare, site-ul a schimbat titlul articolului, dar nu conținutul: „un nou studiu susține ipoteza unui efect protector al compușilor din vin împotriva Covid-19”.
Vitisphère a decis să schimbe acest titlu, după tweet-ul lui Axel Kahn, genetician și președinte al Ligii împotriva cancerului.
„Prea mult este prea mult. Acești oameni nu au limite, sunt disprețuitori și răi. După ce fumatul protejează împotriva infecției cu CoV-2, acum vinul ar avea această virtute. Nu, și nu. Fumatul înrăutățește Covid și transmiterea acestuia. Vinul nu protejează împotriva acestuia și alcoolul ucide”, a scris acesta.
Site-ul de specialitate s-a bazat pe un studiu de la Universitatea de Medicină din Taiwan.
Vinul va protejeaza de Covid-19? Ce dezvăluie cu adevărat acest studiu?
Această lucrare, publicată pe 1 decembrie în American Journal of Cancer Research, a investigat acțiunea acidului tanic, un compus natural găsit în diferite alimente, în prevenirea coronavirusului.
„Rezultatele noastre demonstrează că acidul tanic are un potențial puternic pentru dezvoltarea terapiilor anti-Covid-19 ca inhibitor puternic a două enzime esențiale pentru infecția cu coronavirus”, au concluzionat autorii studiului.
În mod clar, acest studiu a indicat faptul că acidul tanic ar putea inhiba activitatea a două enzime cheie ale virusului și îl poate împiedica să pătrundă în țesutul celular. Dar această cercetare nu a susținut niciodată că înghițirea acestei băuturi alcoolice protejează împotriva Covid-19, așa cum a declarat Vitispère în articolul său.
De ce consumul de vin nu protejează de Covid-19?
Consumul de vin nu protejează împotriva virusului. Acest studiu a fost realizat in vitro, adică în laborator, și nu in vivo, adică pe oameni. Rezultatele cercetărilor in vivo pot fi astfel diferite de cele in vitro.
„Timp de decenii am găsit rezultate biologice care indică faptul că un astfel de polifenol ar avea activități biologice in vitro. Din aceste rezultate, toate lobby-urile, în principal tutunul și alcoolul, captează unele elemente și le generalizează efectele, deci se concluzionează că vinul protejează, dar nici pe departe, acest studiu nu sugerează acest lucru”, a declarat medicul parizian Axel Kahn.
Un alt motiv: acidul tanic nu este prezent doar în vin. Poate fi găsit și în anumite fructe, precum zmeura sau bananele, dar și în leguminoase. Mai mult, acidul tanic nu este singura substanță examinată în acest studiu care ar putea reprezenta o barieră potențială împotriva coronavirusului. Oamenii de știință au studiat și evidențiat, de asemenea, acțiunea altor compuși naturali, cum ar fi catehina sau kaempferolul, conținute în anumite fructe.