Ar trebui să aplicați cald sau rece pe locul dureros?

de: BZI.ro
11:20, 09 dec. 2020

Când avem o durere de burta, de obicei o ameliorăm apeland la un remediu natural vechi bun: sticla de apă fierbinte, care chiar funcționează. Ar avea gheața același efect? Ar trebui să aplicați cald sau rece pe locul dureros?

Gheata și căldura sunt într-adevăr soluții simple pentru ameliorarea eficientă a durerii. Acțiunea lor este locală, asupra țesuturilor, și generală, prin trimiterea unui mesaj de contra-stimulare către creier care blochează căile durerii. Dar fiecare dintre aceste remedii are indicațiile sale.

Ar trebui să aplicați cald sau rece pe locul dureros?

Aplicati rece in caz de:

  • Osteoartrita și artrita: frigul are o acțiune antiinflamatorie importantă dovedită științific, eficientă în timpul crizelor.
  • Entorsa: în durerea acută, gheata reduce edemul prin vasoconstricție și vasodilatație și limitează hematoamele.
  • Tendinite: în caz de traume, recurgem mai întâi la gheata.

Instrucțiuni de utilizare: în faza acută, aplicați gheata timp de 1 până la 2 ore. Aveți grijă, nu aplicați gheata direct pe piele: puneți cuburile de gheață într-o pungă de plastic, apoi într-o cârpă.

Aplicați căldură în caz de:

  • Dureri de cap tensionate: sunt similare cu contracturile musculare, deci trebuie folosită căldura.
  • Lumbago: căldura acționează asupra consecinței durerii: contractură musculară. Căldura, prin vasodilatație, relaxează mușchii care sunt blocați.
  • Durerea abdominală: căldura are un efect relaxant local pentru durerea digestivă și durerea menstruală.
  • Tendinite: căldura este eficientă în cazurile de tendinite progresive și cronice.

Instrucțiuni de utilizare: pentru o acțiune relaxantă, aplicați căldura timp de 15 până la 30 de minute, de mai multe ori pe zi, timp de 4 până la 5 zile.