Aproape un milion de doze de vaccin antirabic, distribuite pe cale aeriană în Iași. Medic veterinar: „Efectivul de vulpi a crescut” – FOTO/VIDEO

de: Raluca COSTIN
02:00, 19 dec. 2023

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor a demarat în Iași. Potrivit specialiștilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, din cauza situației epidemiologice, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic. Aproape un milion de doze de vaccin antirabic vor fi distribuite pe cale aeriană în Iași

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor pe cale aeriană se desfășoară și anul acesta la Iași. Potrivit specialiștilor din cadrul DSVSA, este cea mai eficientă măsură pentru a eradica rabia din județ, dar și din celelalte. Vaccinarea antirabică se efectuează atât la animalele domestice (carnasiere domestice), cât și la animalele sălbatice (vulpea) cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna. Campania a început în Iași pe 14 decembrie 2023.

„Practic, pe 14 decembrie a zburat primul avion cu momelile. De atunci, până în prezent, s-au efectuat câte două zboruri pe zi, mai puțin pe 17 decembrie. Campania de vaccinare a vulpilor se desfășoară până la finalul acestui an în toată România. Sunt 4 puncte de unde se zboară, respectiv Târgu-Mureș, Caransebeș, Ploiești și de la Aerodromul Iași. Cel din Iași deservește toată Moldova, 7 județe fiind alocate pentru acest punct, respectiv Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Neamț și Iași. La fiecare transport, 7 cutii sunt puse în avion, se golesc pe rând, fiecare cutie având 700 de doze de vaccin. Noi avem un TIR cu 900.000 de momeli care până la finalul anului trebuie distribuite. Piloții zboară în funcție de vreme”, susține medicul veterinar Cosmin Radu, din cadrul Serviciului de Sănătate Animală din cadrul DSVSA, responsabil de departamentul „Rabie” pe județul Iași.

Aproape un milion de doze de vaccin antirabic, distribuite pe cale aeriană la Iași

Cele 7 avioane care zboară zilnic deasupra județului Iași au un pilot și o persoană care distribuie momelile cu vaccin antirabic. Acestea au formă de floare, fiind cu miros de pește, să atragă vulpile. În interior se află capsula cu vaccin antirabic care ajunge în organismul animalelor după ce este consumată momeala.

„Momelile sunt din Cehia, de la Bioveta, acesta fiind producătorul care le furnizează în România. Ele se distribuie pe cale aeriană, dar și manual, fiind împărțite și vânătorilor care le plasează în păduri. Cele mai multe focare de rabie sunt în județul Botoșani, pe locul doi este județul Iași, iar pe locul trei – județul Suceava. În Iași sunt 9 bovine diagnosticate cu rabie. Numărul mare de cazuri de rabie, în România, în 2023, a fost în nord-estul țării. Efectivul de vulpi a crescut, potrivit colegilor de la Direcția Silvică și de la administratorii fondurilor cinegetice. Campania de vaccinare a avut succes anul trecut. Sperăm că și anul acesta”, susține medicul veterinar Cosmin Radu, din cadrul Serviciului de Sănătate Animală din cadrul DSVSA, responsabil de departamentul „Rabie” pe județul Iași.

O vulpe a adus primul focar de rabie în Iași.

Rabia este o boală care poate provoca decesul

Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Vor fi luate în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind reprezentat de fondurile cinegetice și extravilanul localităților. Valoarea proiectului de vaccinare a vulpilor este de 5 milioane de euro pentru campania derulată la nivel național. Campania s-a derulat și în anul 2022.

“Vom continua această campanie de vaccinare pentru că are succes şi sperăm că numărul cazurilor de rabie să fie reduse şi chiar eradicată această boală. Oamenii trebuie să conştientizeze că este o boală periculoasă, care poate provoca decesul”, susţine Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iaşi.

Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate. Este o boală acută, provocată de o infecție virotică, frecventă la animale (câini, lupi, pisici etc.), transmisibilă și omului, ce se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie și apoi de moarte. Astfel, aproape un milion de doze de vaccin antirabic vor fi distribuite pe cale aeriană în Iași.