Aproape toate firmele din Iași înscrise în schema HoReCa au fost evaluate de specialiștii Ministerului Economiei! Specialiștii estimează că primii bani intră în conturi până la finalul anului 2021
La data de 5 noiembrie 2021, un procent de 93 la sută din dosarele depuse de firmele din regiunea Moldovei în schema HoReCa erau evaluate de specialiștii din Ministerul Economiei. Din cele 1.141 de cereri depuse din cele 6 județe din regiunea de Nord-Est, alocate Agenției pentru IMM-uri din Iași, au fost evaluare 1.071 de solicitări
Specialiștii din Ministerul Economiei au analizat 93 la sută din cele 1.141 de cereri depuse de firmele din regiunea de Nord-Est în schema HoReCa. Ultimele statistici publicate pe site-ul instituției arată că un număr de 716 dosare au fost admise, 281 respinse și alte 74 sunt în curs de evaluare. Dosarele din Iași au fost evaluate în proporție de 90 la sută, mai mult de jumătate fiind aprobate la finanțare. Potrivit reprezentanților Agenției pentru IMM-uri, unde sunt arondate județele Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui și Neamț, au mai rămas de evaluat 70 de dosare, depuse din toată regiunea.
Plățile ar putea demara până la finalul acestui an, în funcție de rapiditatea cu care sunt semnate contractele de finanțare. Din toată țara, au fost depuse, în schema HoReCa, un număr de 10.185 de solicitări. Beneficiarii care așteaptă răspunsurile privind dosarele depuse trebuie să verifice aplicația STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) și să răspundă la clarificări în timpul menționat în procedură, respectiv în 3 zile. Antreprenorii din Iași care au nelămuriri cu privire la dosarele lor pot solicita informații la numărul de call-center 0219059.
Antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa ar putea primi banii solicitați până la finalul acestui an
Schema HoReCa este unul dintre programele lansate de Ministerul Economiei în acest an și își propune să ajute firmele din domeniul HoReCa ce au înregistrat pierderi din cauza pandemiei COVID-19. Statul va acorda unor firme din domeniul HoReCa și al turismului despăgubiri ce reprezintă 20 la sută din valoarea cu care a scăzut activitatea firmelor respective în anul 2020 față de 2019, în limita sumei de 800.000 de euro pe firmă. Procedural, Ministerul Economiei intenționează să trimită simultan contractele de finanțare la solicitanții admiși, după terminarea tuturor verificărilor, pentru a face plățile către toți beneficiarii eligibili.
Astfel, pe bugetul actual, Ministerul Economiei va putea plăti o primă tranșă către toți câștigătorii din miliardul de lei disponibil. Restul banilor ar urma să vină într-o a două tranșă către toți aplicanții, după ce guvernul va bugeta și restul plăților din schema HoReCa, de 1,45 miliarde lei. Dacă, însă, vor mai fi respinse de la finanțare companii înscrise în program, bugetul necesar de plată ar urma să scadă. Lista cu primele firme din Iași care iau banii în schema HoReCa a fost publicată pe site-ul Ministerului Economiei.
Sute de angajați din restaurantele, cafenelele și hotelurile din Iași au rămas fără locurile de muncă
Domeniul HoReCa este unul dintre primele afectate de pandemia COVID-19, efectele fiind vizibile și în prezent. Mare parte dintre angajații care au muncit în Iași, în restaurante, cafenele și hoteluri au renunțat la meseriile lor și s-au reprofilat ori au plecat în străinătate. Pentru a atrage angajații, patronii de restaurante din Iași au mărit salariile, însă nici așa angajații nu au vrut să vină la interviurile de angajare.
Aceștia spun că potențialii salariați fug de acest domeniu pentru că nu mai este sigur. Astfel, unele posturi sunt disponibile luni de zile și nimeni nu le ocupă. Începând cu anul 2020, au fost făcute sute de disponibilizări, datele arătând că au rămas fără locurile de muncă un sfert din cei 6.633 de salariați din hotelurile și restaurantele din Iași.