Aproape 80 de cadre medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au primit și a doua doză de vaccin

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 18 ian. 2021

Ieri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au prezentat circa 80 de cadre medicale pentru a primi cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19. În aceste zile, 260 de persoane vor face rapelul, după ce perioada de 21 de zile s-a finalizat. Peste 50 de angajați ai unității medicale s-au înscris pentru a se vaccina cu prima doză

Ieri, 17 ianuarie 2021, a început să se administreze cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19 în rândul angajaților Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Un număr de 260 de cadre au fost imunizate în prima etapă și în aceste zile au fost programate și pentru faza a doua. Cadrele medicale care s-au vaccinat cu cea de-a doua doză Pfizer au ieșit din unitatea medicală fără probleme. Dr. Florin Roșu, managerul spitalulul, a fost primul ieșean care a fost imunizat atât cu prima, cât și cu cea de-a doua doză.

Conform programării anterioare, a început să ajungă pe rând personalul medical pentru rapel. Peste 90 la sută din totalul angajaților unității medicale și-au exprimat dorința de a imuniza, iar în ultimele trei săptămâni alți angajați ai unității medicale s-au înscris pentru a primi prima doză. De astăzi, 18 ianuarie 2021, se va desfășura în paralel activitatea în centrele de vaccinare pentru etapa a doua. În același timp, va continua vaccinarea celor care au nevoie de a doua doză.

Doar două reacții adverse după vaccinarea cu prima doză în rândul cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

În centrul de vaccinare anti-COVID-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași există două puncte în care, pe rând, se vaccinează persoanele programate. Doar în prima zi s-au vaccinat circa 80 de cadre medicale.

„Au trecut cele 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19. Nu au fost decât două reacții adverse minore, de tipul durerilor la locul de injectare, care au fost tratate cu ușurință. De asemenea, din rândul persoanelor vaccinate a fost doar un caz de infecției cu coronavirus, însă cu o formă ușoară, și asta datorită numărului de anticorpi oferit de prima doză care a protejat persoana de o manifestare severă. În continuare sunt așteptate și cadrele medicale care s-au înscris pe liste pentru imunizarea cu prima doză”, spune dr. Florin Roșu, managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Peste 50 de cadre medicale din Spitalul de Boli Infecțioase s-au înscris pentru a se vaccina cu prima doză

Timp de 10 luni în care au luptat pentru viețile a sute de pacienți infectați cu noul tip de virus, cadrele medicale () au devenit și mai determinate să accepte imunizarea. Cei care au fost reticenți la începutul campaniei, după ce au observat că niciunul dintre colegii vaccinați cu noul ser nu a avut complicații, și-au exprimat dorința de a se imuniza. Astfel, odată cu administrarea celei de-a doua doze pentru cele 260 de cadre, vor începe să fie vaccinate și peste 50 de cadre medicale care s-au înscris ulterior.

„Începând de ieri, cele 260 de cadre medicale se vor prezenta la centrul de vaccinare unde vor primi cea de-a doua doză. În aceste zile s-au înscris circa 50 de angajați care doresc să li se administreze prima doză. Din motive personale, dar mai ales după ce au observat cum a decurs vaccinarea în cazul celorlalți colegi, mulți dintre ei și-au schimbat decizia și sunt așteptați în această săptămână pentru a fi injectați cu prima doză. Ne bucură să vedem că se întâmplă acest lucru”, adaugă managerul spitalului ieșean.

Vaccinul Pfizer și BioNTech este administrat în număr de două doze

Potrivit studiilor, noul vaccin COVID-19 al lui Pfizer începe să protejeze oamenii de noul coronavirus la doar 10 zile după prima doză. Pentru a fi imunizați în proporție de 95 la sută este necesară și a doua doză administrată la 21 de zile după ce au primit-o pe prima. Fiecare flacon conține 5 doze de vaccin produs de Pfizer și BioNTech. În cazul acestui ser, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente, formele pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Pentru a face acest lucru s-au stabilit trei etape.

Prima dată, persoanele care se vor vaccina se vor înregistra cu buletinul pe o tabletă. Un al doilea post îl reprezenta camera de vaccinare, acolo unde în câteva secunde este administrat serul. Într-o ultimă etapă, se urmărește starea de sănătate a persoanelor. Timp de 15-30 de minute așteaptă într-o încăpere pentru a se asigura de faptul că nu au reacții adverse. Un medic infecționist și unul de Terapie Intensivă sunt pregătiți să ofere tratamentul necesar în cazul în care apar astfel de complicații.