APM Iași monitorizează calitatea aerului în Holboca
Pe toată durata lunii decembrie 2024, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași monitorizează calitatea aerului în localitatea Holboca utilizând autolaboratorul din dotare.
Astfel, prin intermediul datelor colectate automat de către autolaboratorul de monitorizare a calității aerului amplasat la sediul Primăriei Holboca, se urmărește evaluarea calității aerului la care sunt expuși locuitorii pe perioada de monitorizare ca urmare a emisiilor de poluanți cumulate din diferite surse locale: încălzire rezidențială folosind combustibili fosili, trafic, emisii provenite din activitățile industriale de pe raza comunei sau din vecinătate, precum creșterea animalelor, epurarea apei uzate, producerea energiei, depozitarea deșeurilor, alte surse. Indicatorii monitorizați sunt: PM10, PM2,5, dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), monoxid de carbon(CO), benzen (C6H6), amoniac (NH3) și hidrogenul sulfurat (H2S).
După încheierea perioadei de monitorizare, rezultatele obținute vor fi puse la dispoziția publicului dar și a autorităților cu responsabilități în ceea ce privește calitatea aerului, respectiv UAT Holboca, Consiliul Județean Iași, Garda Națională de Mediu – CJ Iași, Direcția de Sănătate PUblică Iași, prin intermediul unui Raport de monitorizare elaborat de APM Iași ce va fi disponibil pe pagina web a instituției.
UAT Holboca este inclusă în zona delimitată de comunele Holboca și Ungheni pentru care Consiliul Județean Iași are în elaborare (conform Anexei I din Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1121/2024) un Planul de calitate aer pentru reducerea nivelului poluantului PM10. Teritoriul comunei Holboca nu este acoperit de o stație fixă de monitorizare, iar evaluarea calității aerului și încadrarea zonei Holboca-Ungheni ca zona I de gestionare a calității aerului pentru PM10 conform Ord. 1121/2024 s-a bazat pe datele furnizate de stațiile automate IS-5 și IS-6. În aceste condiții, o monitorizare pe o perioadă de minim 30 de zile va contribui, prin măsurători directe, la furnizarea de informații suplimentare în ceea ce privește calitatea aerului în această zonă.
Reamintim faptul că utilizarea autolaboratorului de monitorizare a calității aerului din dotarea APM Iași se face, conform scopului pentru care a fost achizițonat, pentru monitorizarea calității aerului în zone neacoperite de stațiile fixe de monitorizare (ca în cazul de față), utilizarea acestuia în locul stațiilor fixe defecte (așa cum a fost situația stației de trafic IS-1 din zona Podu de Piatră pentru perioada iunie 2023-septembrie 2024), dar și pentru monitorizarea calității aerului în cazul unor episoade de poluări accidentale semnificative ale aerului sau la reclamațiile repetate ale cetățenilor dacă autoritățile cu atribuții de control, în urma verificărilor făcute, solicită/consideră necesară monitorizarea.