Aplicaţia de urmărire a COVID-19 din Singapore poate fi folosită și de Poliție

de: George Cristian
08:12, 05 ian. 2021

Singapore a admis că datele din programul său de urmărire a contactelor Covid pot fi accesate și de poliție, inversând asigurările anterioare de confidențialitate. Oficialii au exclus anterior anterior că datele vor fi folosite pentru orice altceva decât urmărirea virusului.

Dar parlamentului i s-a spus luni că ar putea fi folosit și „în scopul cercetării penale”. Aproape 80% dintre rezidenți sunt înscriși în programul TraceTogether, care este utilizat pentru a face check-in în locații.

Va fi necesară aplicația pentru a intra în supermarket

Utilizarea voluntară a crescut după ce a fost anunțată că va fi necesară în curând pentru a accesa orice de la supermarket la locul de muncă. Programul TraceTogether, care utilizează fie o aplicație pentru smartphone, fie prin Bluetooth, monitorizează, de asemenea, cu cine ați fost în contact.

Dacă cineva testează pozitiv cu virusul, datele permit urmăritorilor să contacteze rapid pe oricine ar fi putut fi infectat. Acest lucru a determinat îngrijorarea cu privire la confidențialitate – temerile care au apărut în întreaga lume pe măsură ce alte țări și-au lansat propriile aplicații de urmărire.

Pentru a încuraja oamenii să se înscrie, autoritățile din Singapore au promis că datele nu vor fi folosite niciodată în niciun alt scop, spunând că „datele nu vor fi accesate niciodată, cu excepția cazului în care utilizatorul dă test pozitiv pentru Covid-19 și este contactat de echipa de urmărire a contactelor” .

Însă ministrul Afacerilor Interne, Desmond Tan, a declarat luni parlamentului că, de fapt, poate fi utilizat și „în scopul cercetării penale”, adăugând că „în caz contrar, datele TraceTogether vor fi utilizate numai pentru urmărirea contactelor și pentru combaterea Covid situaţie”.

Un purtător de cuvânt al biroului Smart Nation și Digital Government din Singapore a declarat pentru BBC că „nu au alte detalii de împărtășit în acest moment dincolo de cele discutate în parlament”.

Declaraţia de confidențialitate a fost schimbată pe site-ul aplicației

Cu toate acestea, declarația de confidențialitate de pe site-ul TraceTogether a fost apoi actualizată în aceeași zi pentru a preciza că „Codul de procedură penală se aplică tuturor datelor aflate sub jurisdicția Singapore”.

„De asemenea, vrem să fim transparenți cu dvs.”, se arată în declarație. „Datele TraceTogether pot fi utilizate în circumstanțe în care siguranța și securitatea cetățenilor sunt sau au fost afectate.

„Forța de poliție din Singapore este împuternicită conform Codului de procedură penală să obțină orice date, inclusiv date TraceTogether, pentru investigații penale.”

Anunțul a stârnit unele controverse pe rețelele de socializare, oamenii chemând guvernul și unii utilizatori postând că au șters acum aplicația.

Un IT-ist din Iași a inventat aplicația COVID cu un an înainte să apară criza pe plan mondial

Compania software din Iași Code932 a inventat o aplicație smart care poartă numele de COVID cu mai bine de un an înainte de apariția pandemiei coronavirus. Andrei Dănilă, cel care a pus bazele aplicației, explică faptul că, după această „perioadă de nebunie”, a fost nevoit să schimbe denumirea pentru a nu se ajunge în situația inedită de a „boteza” o aplicație auto care împarte numele cu boala cauzată de noul coronavirus.

„Lucram la această aplicație, pe care am decis să o denumim COVID, cu mai bine de un an înainte să apară toată nebunia asta. Noi ne pregăteam deja de lansare, totul era pregătit. Aveam chiar și materialele de promovare pentru aplicație, însă chiar înainte de lansare a apărut criza cauzată de COVID-19. A fost amuzantă această întâmplare când am văzut ce denumire am pus aplicației, dar s-a dovedit foarte util în cele din urmă”, a spus Andrei Dănilă CEO Code932