Apicultorii, pomicultorii și viticultorii din Iași primesc și în 2025 subvențiile de la APIA. Pentru anul trecut, s-au plătit peste jumătate de milion de euro
Subvențiile APIA, în 2025, vor fi plătite către beneficiarii din Iași care au activități în domeniul apicol, pomicol sau viticol. Aceștia au primit, pentru anul precedent, subvenții de peste jumătate de milion de euro. O veste bună pentru apicultori este că TVA-ul pentru hrana albinelor este de 9% în 2025, mai mic față de 2024, când era 19%
Producătorii din Iași primesc subvenții APIA și în 2025
Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va plăti subvenții și în 2025, către sectoarele apicol, pomicol și viticol. Aceștia au încasat peste jumătate de milion de euro pentru anul 2024. Apicultorii din Iași au primit ajutoare financiare în cadrul a două măsuri de finanțare. Astfel, 25 de lei/familia de albine s-au acordat în cadrul unei scheme de ajutor de stat, cu caracter temporar, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Alte câteva sute de lei, în funcție de mărimea exploatației beneficiarului, s-au plătit în cadrul Programului Național Apicol. Suma totală plătită este de 200.000 de lei.
Fermierii din Iași au primit 36 de milioane de euro, subvenții de la APIA
De asemenea, în cadrul măsurii PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere s-au plătit subvenții în valoare de 285.000 de euro. Producătorii din aceste sectoare agricole au mai primit subvenții și în cadrul altor măsuri derulate de APIA, precum reconversia plantațiilor viticole. Plățile către beneficiari continuă. Suma totală aprobată de APIA pentru toți fermierii, fie că dețin terenuri agricole sau ferme zootehnice, este de 36 de milioane de euro. Pentru sectorul vegetal, un număr de 15.089 de fermieri din Iași primesc subvențiile în măsura PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Din cele peste 18 milioane de euro aprobate la plată, 90% din fermierii din Iași aprobați la plată au primit subvențiile.
Plățile au fost efectuate eșalonat, în mai multe tranșe, în funcție de măsurile derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Banii au fost achitați atât fermierilor care exploatează terenuri agricole, cât și crescătorilor de animale înregistrați la APIA. Astfel, un singur fermier a obținut peste 1.000 de euro la hectar pentru schemele de plată destinate fermierilor cu terenuri agricole, schema pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, plăți compensatorii sau plata pentru înverzire. Subvenții de la APIA vor primi fermierii din Iași și în 2025.