Apicultorii din Iași primesc un nou ajutor financiar: 5 euro/familie de albine
Un nou ajutor financiar va fi plătit apicultorilor din Iași anul acesta. Cei 5 euro/familie de albine se acordă în cadrul unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
Crescătorii de albine din Iași primesc 5 euro/familie de albine în cadrul unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856 la nivel național, bugetul programului fiind de 60 de milioane de lei. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro.
Apicultorii din Iași primesc un nou ajutor financiar
Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 de euro. Potențialii beneficiari sunt apicultorii, persoane fizice sau juridice, care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii. Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în termen de 30 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență. Termenul de plată este 30 iunie 2024. Apicultorii din Iași au cerut, în 2022, ajutorul de urgență.
A crescut numărul apicultorilor cu atestat ecologic
Mai mulți apicultori au obținut atestatele de producători ecologici în 2023, numărul fiind în creștere. Pentru a primi acest document, ieșenii trebuie să depună dosarul la Direcția Agricolă. În prezent, sunt atestați ecologic 23 de producători din Iași.
Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax, ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii. De asemenea, apicultorii din Iași primesc un nou ajutor financiar de la APIA.