Apicultorii din Iași pot depune cererile în Programul Național Apicol până la data de 31 iulie 2021. Până în prezent au fost depuse la APIA doar 23 de solicitări

de: Raluca Costin
02:00, 01 iun. 2021

Crescătorii de albine din Iași pot solicita ajutoare financiare de la APIA, acordate prin Programul Național Apicol, până la sfârșitul lunii iulie 2021. Apicultorii au depus până în prezent doar 23 de cereri, fiind înregistrate în Iași aproximativ 100 de persoane care se ocupă de apicultură. APIA a plătit în perioada 2019-2020 peste 200.000 de lei, subvenții pentru apicultori

Apicultorii din Iași mai pot solicita ajutoarele financiare acordate în Programul Național Apicol până la sfârșitul lunii iulie 2021. Aceștia nu s-au grăbit să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) documentele necesare, astfel că până în prezent au solicitat subvențiile doar 23 de apicultori din cei aproximativ 100 înregistrați în Iași.

Scopul Programului național apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, dalta apicolă, furculița pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole, mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, mătci și/sau familii de albine.

Apicultorii din Iași susțin că vor avea un an mai bun la producția de salcâm comparativ cu anul 2020

Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022 a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia nr. 974 din 12 iunie 2019 de aprobare a programelor naționale de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului. Apicultorii din Iași susțin că anul acesta va fi un an mai bun, comparativ cu anul 2020, în prezent fiind sezonul salcâmului.

„Chiar dacă și în luna aceasta a plouat destul de mult, estimez că vom avea o producție mai bună ca anul trecut. Eu am primit ajutoarele de la APIA și în anul 2020 și mă gândesc să depun actele și anul acesta, dar după ce voi termina campania la salcâm”, susține Petrică Mihalache, apicultor cu aproximativ 100 de stupi.

Apicultorii din Iași au înregistrat o producție mai mică cu 40 la sută la mierea de albine în anul 2020, comparativ cu anul 2019, din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în anul 2020. Dacă un kilogram de miere de salcâm costă 30 de lei în anul 2019, anul trecut a fost de 35-45 de lei, dar a ajuns și la 50 de lei.

Apicultorii din Iași au încasat 200.000 de lei, subvenții pentru perioada 2019-2020, în programul PNA

Prin intermediul Programului Național Apicol (PNA) se acordă sprijin deținătorilor de stupine de multiplicare/elită pentru achiziționarea de produse proteice solide, incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit inseminare care conține cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare. Sprijinul financiar poate fi obținut și de formele asociative apicole legal constituite pentru consultanța în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură, achiziția de echipament pentru procesarea cererii și echipament pentru ambalarea mierii.

Din acest an, formele asociative care accesează sprijin prin PNA trebuie să dețină minimum 30 de membri apicultori la data depunerii cererii de intenție și să fie împuternicită de membrii acesteia pentru reprezentare și pentru solicitarea sprijinului financiar. Termenul limită de depunere a cererii de plată la APIA și a documentelor care o însoțesc este data de 31 iulie 2021. Apicultorii din Iași au încasat în anul 2020 subvenții în valoare de 120.000 de lei.