Apicultorii din Iași au cerut atestatele ecologice de la Direcția Agricolă. A crescut numărul producătorilor cu atestat

de: Raluca Costin
02:00, 17 nov. 2022

Anul acesta, apicultorii din Iași au cerut atestatele ecologice. Direcția Agricolă Iași mai primește cereri din partea producătorilor, numărul beneficiarilor fiind în creștere

Ieșenii care au stupi au solicitat atestatele ecologice de la Direcția Agricolă. În anul 2022 au fost depuse cereri din partea a 60 de potențiali noi producători care vor să obțină certificarea ecologică, jumătate dintre aceștia fiind apicultori. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic.

Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale, legal constituite în domeniul agriculturii. De asemenea, producătorii din Iași care au deja atestatul și vor să îl reînnoiască trebuie să depună anual o serie de documente, altfel riscă să piardă certificarea.

A crescut numărul ieșenilor care au atestat ecologic

Dacă în 2020 au fost înregistrați 270 de producători ecologici, în anul precedent fiind 300, anul 2022 a avut 346 de producători, iar numărul lor ar putea crește. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau a plantațiilor cu fructe de pădure, dar fac și apicultură. În funcție de fiecare producător, ieșenii pot obține atestatele în câteva săptămâni sau luni. Cei care obțin aceste documente primesc subvenții mai mari de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Una dintre acestea este acordată prin măsura 11 – Agricultura ecologică, respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare. Sumele pe care le pot primi drept subvenții pleacă de la minim 200 de euro pe hectar și ajung la 500 de euro.

Ieșenii mai pot depune documentele pentru atestarea tradițională a produselor

De asemenea, în această perioadă, ieșenii mai pot depune cereri și pentru obținerea atestatului de producător tradițional. Iașul are 20 de produse tradiționale atestate și numărul celor care vor să obțină documentul oficial de la MADR este în creștere.

Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva. De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

La fel ca în cazul atestatelor ecologice, ieșenii care vor să obțină atestatele tradiționale pentru produsele lor trebuie să aștepte câteva luni.