Apicultorii din Iași, afectați de pandemia de COVID-19, sunt nemulțumiți că nu au fost incluși pe lista celor care beneficiază de sumele oferite de Ministerul Agriculturii în cadrul măsurii 21

de: Raluca Costin
02:00, 07 oct. 2020

Apicultorii din Iași care au suferit pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 susțin că este o nedreptate faptul că nu au fost incluși pe lista beneficiarilor care pot obține banii în cadrul măsurii 21. Aceștia sunt revoltați că nu au fost cuprinși în ghidul pentru accesarea compensațiilor care să acopere pierderile cauzate de pandemia de COVID-19. Crescătorii de albine din Iași au încasat 970.000 de lei, ajutor de minimis acordat pentru pierderile financiare cauzate de fenomenele hidrometeorologice din anul 2020

Apicultorii din Iași sunt revoltați că nu au fost incluși pe lista beneficiarilor care pot obține banii oferiți de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) fermierilor afectați de pandemia de COVID-19. Aceștia susțin că așa cum ceilalți fermieri au fost afectați de restricțiile legate de noul coronavirus, respectiv crescătorii de bovine, ovine sau suine, așa și apicultorii au înregistrat pierderi financiare și, ce e mai grav, nu pot vinde producția, extrem de mică din cauza secetei. Unul dintre apicultorii nemulțumiți de decizia autorităților agricole este Ionuț Tarcău, care susține că nu mai poate vinde mierea la târguri, așa cum se întâmpla în anul 2019.

Apicultor din Iași: „E cel mai prost an la producția de miere, iar pandemia ne-a lovit și pe noi”

Toate târgurile au fost anulate din cauza restricțiilor legate de evoluția pandemiei, iar anul 2020 este cel mai prost an pentru apicultori.

„A fost un an greu din cauza secetei care a dus la o producție mică de miere, iar albinele riscă să nu aibă ce să mănânce peste iarnă. Nici cantitatea de miere produsă anul acesta nu poate fi vândută deoarece toate târgurile, evenimentele care se organizau anual, au fost anulate din cauza pandemiei de COVID-19. Am produs 500 de kilograme de miere și nu o pot vinde. Am mai încercat pe internet să facem o comandă, dar oamenii nu vor așa. E cel mai prost an la producția de miere, iar pandemia ne-a lovit și pe noi”, a spus Ionuț Tarcău.

Apicultor din Iași: „Dacă anul acesta a fost dificil, din cauza secetei și a pandemiei, ar trebui să fim susținuți, ajutați”

Un alt apicultor din Iași, care susține că ar avea nevoie de ajutor de la stat, spune că în ultimii 10 ani, de când practică apicultura, nu au fost probleme atât de mari ca acum. De aceea este necesar un ajutor din partea statului.

„Noi contăm la fel de mult ca și ceilalți fermieri, crescători de animale. Nu e ușor deloc, nici financiar, dar nici fizic, să fii apicultor. Dacă anul acesta a fost dificil, din cauza secetei și a pandemiei, ar trebui să fim susținuți, ajutați. Eu am 100 de stupi”, spune apicultorul.

Pe forumurile apicultorilor din țară crescătorii de albine au postat mai multe mesaje de nemulțumire referitoare la faptul că nu pot accesa ajutoare financiare în cadrul măsurii 21.

Producătorii din Iași au solicitat subvențiile de la APIA, în cadrul Programului Național Apicol

Crescătorii de albine primesc alte ajutoare financiare de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în Programul Național Apicol fiind înscriși 69 de ieșeni. Ajutoarele financiare solicitate de la APIA pentru anul de cerere 2020 vor fi încasate până la sfârșitul lunii septembrie 2020. Apicultorii din Iași au solicitat în cadrul Programului Național Apicol ajutoarele financiare pentru creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. Producătorii au mai solicitat și bani pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniunea Europeană. Apicultorii din Iași au primit pentru anul 2019, în cadrul Programului Național Apicol, subvenții în valoare de 100.000 de lei.

Producția de miere de salcâm, din Iași, a fost redusă semnificativ din cauza ploilor din primăvara acestui an

Apicultorii din Iași susțin că au o producție mai mică cu 40 la sută la mierea de albine față de anul 2019, din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată din cauza ploilor din luna mai 2020, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în acest an. Dacă un kilogram de miere de salcâm era 30 de lei în anul 2019, prețul pe piață anul acesta este de 35-45 de lei, dar poate ajunge și la 50 de lei. Producția de miere la tei a fost ceva mai bună în acest an, astfel că un kilogram se vinde cu 25-30 de lei.