APIA Iași mai primește cereri în Programul Național Apicol până la 2 mai 2022

de: Redacția BZI
02:00, 22 apr. 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA) Iași mai primește cereri în Programul Național Apicol (PNA) până la 2 mai 2022. Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2022 pentru PNA, la nivel național, este de peste 60 milioane de lei

Apicultorii din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare acordate în Programul Național Apicol(PNA) mai pot depune cererile până la 2 mai 2022. Cererile pot fi depuse de formele asociative apicole legal constituite, care solicită sprijin pentru măsura ”Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, dar și pentru măsura ”Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie–remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”.

Banii pot fi solicitați și pentru achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare. Formularul cererii, împreună cu alte informaţii detaliate privind accesarea Programului Naţional Apicol, se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro, la secțiunea Măsuri de Piață-Apicultură–Anul 2022. Documentele aferente pot fi transmise de fermieri și prin mijloace electronice(poșta electronică, fax etc).

APIA Iași verifică crescătorii de albine care depun cereri în Programul Național Apicol

Specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA) Iași atrag atenția că doar solicitanţii care vor depune cererile pentru măsurile menţionate mai sus au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita sprijin pentru acelaşi produs/produse până la data de 1 august 2022.

”Menționăm că, oricare ar fi momentul depunerii cererii de plată, cu încadrarea în termenul limită, plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după controlul tuturor cererilor de plată și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat pentru fiecare măsură”, spun specialiștii APIA.

Program Naţional Apicol pentru perioada 2020–2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar. Apicultorii din Iași au primit în anul 2021 subvenții în valoare de 780.000 de lei.

În Iași sunt sute de producători înscriși în sistemul ecologic

Numărul fermierilor din Iași înscriși în agricultura ecologică este într-o continuă creștere, susțin specialiștii Direcției Agricole Iași. Pentru promovarea agriculturii ecologice a fost organizat un workshop unde au participat mai mulți producători din domeniul apicol, legumicol sau zootehnic. Cei interesați mai pot depune documentele la Direcția Agricolă Iași. Printre documentele pe care trebuie să le depună fermierii din Iași sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF–Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic.

Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax, sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii. Pentru suprafețele de teren lucrate cu contract de arendă trebuie copie după contractul de arendă sau, în cazul mai multor suprafețe, centralizatorul contractelor de arendă, vizat de primărie, dar și print screen-ul de la APIA pentru vegetal sau adeverința pentru anul 2022 de la primărie privind terenul agricol exploatat. APIA Iași verifică și apicultorii înscriși în sistemul ecologic care solicită sprijin în Programul Național Apicol.