APIA eliberează adeverințele pentru fermierii din Iași care vor să facă credite la bănci. Este obligatorie depunerea cererii unice pentru obținerea adeverinței

de: Raluca Costin
02:00, 16 mart. 2021

Fermierii din Iași care vor să obțină credite bancare în acest an pot solicita adeverințele de la APIA doar dacă au depus cererea unică de plată pentru anul 2021. În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din Iași. Campania de depunere a cererilor unice a demarat la data de 1 martie și se încheie, fără penalizări, la 15 mai 2021

Fermierii din Iași vor putea obține mai repede adeverințele pentru creditele bancare începând de astăzi. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) primește cererile unice de plată de la fermierii din Iași începând cu data de 1 martie 2021, iar imediat după ce depun aceste documente pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare. În anul 2020, adeverințele au fost eliberate începând cu data de 15 mai, astfel că, în acest an, APIA va acorda adeverințele mai repede, după ce fermierul va depune cererea unică de plată.

APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic.

Fermierii din Iași pot solicita de la APIA, începând de astăzi, adeverințele pentru creditele bancare

Astfel, fermierii din Iași pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii să nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, așa cum este prevzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM) sunt parte în convenții și pot garanta creditele acordate de bănci fermierilor cu 80 la sută din valoarea creditului.

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13.

Fondul garantează maximum 80 la sută din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar. În ceea ce privește convenția pentru Măsura 14 – „Bunăstarea animalelor (pachetul porcine și pachetul păsări) – , valoarea creditului acordat beneficiarilor acestei măsuri a crescut anul acesta de la 75 la sută la 85 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021. Fondul garantează maximum 80 la sută din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor. În anul 2020, APIA a eliberat 178 de adeverințe către toți fermierii din țară, pentru această măsură, pentru o valoare de 52,37 milioane euro. Începând cu data de 1 martie 2021 a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată. Până în prezent s-au înscris 800 de fermieri cu 2.000 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași pot obține subvențiile APIA pentru anul 2021 doar dacă se înscriu în aplicația IPA online

IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată din campania APIA 2021. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.