Aperitive uşor de preparat: idei simple şi rapide
De ce iubim aperitivele? Pentru că sunt mereu acolo atunci când ne e foame, pofta de ceva bun sau pur şi simplu când ne dorim o mică gustare care să meargă cu socializarea. Nicio masă în familie, aniversare sau eveniment special nu este complet fără aperitivele potrivite.
Uneori, aperitivele sunt singurele preparate care se servesc. Spre exemplu, dacă îţi chemi prietenii la un cocktail în grădină, poţi servi doar astfel de preparate, fără să fie nevoie neapărat de un fel principal. De asemenea, dacă organizezi o seară de filme, poţi servi doar aperitive, pe post de snack-uri în timpul vizionării.
Aperitivele pot avea o mulţime de roluri, de aceea este o idee bună să ai mereu pregătite câteva reţete uşoare şi rapide cu care să îţi surprinzi invitaţii. Există foarte multe reţete pe care le poţi prepara în 30 de minute sau chiar mai puţin. Iată câteva idei de aperitive uşor de preparat şi pline de gust:
Tartine
Tartinele se pot realiza uşor, cu pâine prăjită sau proaspătă, pe care o vei tăia în bucăţele mici, rotunde sau dreptunghiulare. Poţi prepara o mulţime de feluri de tartine, uşor şi fără bătăi de cap. Dacă îţi doreşti o variantă gustoasă şi fină de tartine, alege icre negre sau caviar. Tot ce trebuie să faci este să ungi fiecare tartină cu un strat subţire de unt şi mai apoi să adaugi câteva bucăţele de icre negre. Icrele negre merg de minune cu unt, aşa că nu alege niciun alt înlocuitor pentru acesta.
Pe lângă tartinele cu icre negre, mai poţi încerca şi alte variante. Poţi folosi unt şi somon afumat, pate de gâscă sau raţa, guacamole, pasta de măsline sau crema de brânză şi roşii proaspete pentru a orna micile felii de pâine.
Salate
Dacă îţi doreşti aperitive ceva mai light, dar totuşi uşor de făcut, te poţi îndrepta către reţete simple de salate. Alege două sau trei reţete, pe care să le serveşti alături de dressing şi pâine prăjită sau focaccia.
Printre cele mai accesibile opţiuni se număra salata de crudităţi, pe care o poţi realiza foarte uşor. Tot ce trebuie să faci este să cureţi morcovi, ridichi, gulii, mere şi o ţelină, pe care să le dai pe razătoare. Dacă ai un robot de bucătărie sau un accesoriu pentru a rade mai uşor legumele este perfect. Pentru o astfel de salată, prepara un dressing din ulei de măsline, lămâie şi condimente la alegere.
În cazul în care preferi salatele mai săţioase, alege o reţetă cu salată verde şi brânză feta. Începe prin a toca salată verde, mărar, castraveţi şi ceapă verde. Mai apoi, amestecă-le cu brânză feta şi măsline. Aceasta salată merge perfect cu un dressing pe bază de muştar sau de ulei de măsline.
O altă reţetă rapidă de salată aperitiv este cea cu quinoa şi legume. Fierbe o cantitate generoasă de quinoa conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi nu uita să adaugi condimente după gust. Când quinoa s-a răcit, adăugă legumele preferate, tăiate mărunt. Poţi opta pentru roşii, castraveţi, ceapă, măsline sau chiar varza kale. Nu uita să dai gust preparatului cu un strop de ulei de măsline şi condimente mediteranene.
Platouri cu brânzeturi
Brânzeturile sunt o alegere excelentă dacă vrei platouri de aperitive gustoase şi gata cât ai clipi. Alege câteva tipuri de brânzeturi măturate, precum Brie, Roquefort, Gouda sau Cheddar. Taie-le în bucăţele mici şi pune-le pe un platou. Nu uita să adaugi şi alte ingrediente, precum biscuiţii săraţi, nucile, dulceaţă de smochine, mierea sau strugurii.
Platouri cu mezeluri
Nu doar brânzeturile sunt o super alegere pentru platouri, ci şi mezelurile. Alege mai multe sortimente de carne maturată, precum salamul de Sibiu, chorizo, prosciutto, guanciale sau mortadella. Adăugă câteva felii de pâine prăjită, măsline şi câteva bucăţi de biscuiţi săraţi. Avantajul unui platou cu mezeluri este că îl poţi pregăti rapid, în 30 de minute sau chiar mai puţin.
Produse de patiserie
Cu ajutorul aluatului foietaj poţi pregăti o mulţime de reţete de aperitive, fără să pierzi prea mult timp. Dacă îţi doreşti să prepari o singură reţeta, atunci poţi opta pentru o tartă cu zucchini şi somon afumat. Vei folosi aluatul foietaj ca bază şi îl vei pune într-o tavă rotundă. Mai apoi, pentru crema vei avea nevoie de un zucchini gratinat şi tăiat bucăţele, 3 ouă, 2 cutii de brânză Făgăraş şi 100 de grame de somon afumat. Amestecă toate ingredientele bine, adăugă sare după gust şi pune crema în aluatul de foietaj. La final, da tava la cuptor pentru o oră la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Când tarta este gata, poţi presăra puţin parmezan deasupra, pentru un gust mai bogat.
Fie că organizezi o masă cu prietenii sau ai un eveniment special în familie, aperitivele nu trebuie să fie o bătaie de cap. Inspiră-te din reţetele uşoare de mai sus şi pregăteşte-le rapid, fără stres, în cel mai scurt timp posibil.