Apel făcut la părinți de Nelu Tătaru, în plină pandemie de COVID-19

de: Cristian Zavastin
16:47, 05 oct. 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, face un apel la părinți în plină pandemie de COVID-19. Nelu Tătaru le cere acestora să colaboreze cu medicii pentru accelerarea vaccinării copiilor, în cadrul Programului național de vaccinare. Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de şase ani cu vaccinul tetraxim.

„Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS CoV-2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru spune Ministerul Sănătății deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei-tetanosului-poliommielitei, hepatitei B

Ministrul Sănătății a precizat că ministerul Sănătății deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei-tetanosului-poliommielitei, hepatitei B, iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID-19.

Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de şase ani cu vaccinul tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielită și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%. Această vaccinare se poate realiza la vârsta de 5 şi 6 ani, astfel încât copiii să fie pregătiți pentru intrarea în colectivitățile școlare.

Ministerul Sănătății recomandă părinților să ceară medicului de familie vaccinarea copiilor

De asemenea, vaccinarea ROR a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la vârsta potrivită.

Ministrul Tătaru: „Ce vedem acum e evoluția de peste o vară întreagă“

Altfel, Nelu Tătaru a declarat astăzi că „ceea ce vedem acum este evoluția de peste vară„, când s-au reluat anumite activități.

Reacția ministrului Sănătății vine după ce un nou bilanț îngrijorător al cazurilor de infectare cu SARS-COV-2. Este a patra zi cu peste 2.000 de cazuri în România. Încă 2.064 de români au fost testați pozitiv în ultimele 24 de ore. Alți 32 de oameni au murit. La terapie intensivă este un număr record de pacienți: 583.

„Sunt 583 de pacienți la ATI, dintre care 179 sunt cei pe ventilație mecanică asistată invazivă. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri. Încercăm să stabilim un platou la 2.000, dar nu ține doar de noi. Pandemia nu se tranșează în spital. Tratăm ce se adresează spitalului și încercăm să avem cât mai puține victime și să dăm tratamente corespunzătoare. Pre-spitalul este cel care dă transmiterea în comunitate și care aduce focarele la noi”, a declarat Nelu Tătaru.

„Dacă fiecare respectă acele norme, ar trebui să stabilizam acel plafon în jur de 2.000“

Ministrul Sănătății a menționat că dacă fiecare respectă acele norme, ar trebui să stabilizam acel plafon în jur de 2.000

„Am avut două luni în care am mers pe un registru al indicațiilor, respectate aproape de toată lumea. Am avut o cădere a numărului de cazuri la începutul lunii iunie, au insistat anumite curente de negaționare, de bagatelizare a tot ce s-a întâmplat în prima perioadă. Au urmat, începând cu 15 mai, acele relaxări sau reveniri la normalitate, a urmat un concediu. Ce vedem acum e evoluția de peste o vară întreagă și reluări de activități.

Dacă fiecare respectă acele norme, ar trebui să stabilizam acel plafon în jur de 2.000. Dacă nu, vom vedea o creștere progresivă, nu exponențială în perioada următoare. Trebuie să ne gândim nu doar la numărul de cazuri care crește. Toate acele cazuri vin pe un sistem sanitar, vor fi preluate de un corp medical deja obosit de 7 luni”, a menționat Nelu Tătaru.