Apel către universitățile de stat din Iași! E vorba despre formarea noului Consiliu Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

de: Valentin Hutanu
04:00, 26 mart. 2020

Apel public și către cele cinci mari universități de stat din Iași. Acesta este legat de selecția viitorilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – CNATDCU, mandat 2020-2024. De reamintit că, în trecut, prof. univ. dr. Viorel Barbu, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și președinte al Academiei Române – filiala Iași a condus enititatea și a decis că fostul premier Victor Ponta a plagiat. Acestuia i-a și fost retras titlul

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat un apel public și către cele cinci mari universități de stat din Iași. Acesta este legat de selecția viitorilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), mandat 2020-2024. Cei interesați o pot face până la data de 30 aprilie 2020, iar aplicațiile acestora pot fi depuse pe www.brainmap.ro. Universitarii ieșeni interesați trebuie să aibă acordul fiecărui Consiliu de Administrație din fiecare instituție de învățământ superior din care fac parte. Acum, printre membrii Consiliului General CNATDCU se află și cadrele didactice: Mihai Gavrilaș și Maria Gavrilescu, ambii de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”.

Acest for are importante atribuții atunci când cineva este dovedit că și-a plagiat doctoratul. De reamintit că, în trecut, prof. univ. dr. Viorel Barbu, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și președinte al Academiei Române – filiala Iași a condus CNATDCU și a decis că fostul premier Victor Ponta a plagiat. Acestuia i-a și fost retras titlul. Cele cinci domenii fundamentale ale acestei entități academice sunt: Matematica și Științe ale naturii, Științe inginerești, Științe biologice și biomedicale, Științe sociale și Științe umaniste și arte.

Având în vedere faptul că mandatul membrilor comisiilor de specialitate și ai Consiliului încetează în data de 10 iunie 2020. Pentru asigurarea transparenței și calității procesului de selecție a viitorilor membri, Ministerul Educației a decis constituirea, pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU, a câte unui Comitet de selecție ad-hoc, fiecare format din trei – cinci personalități. Dintre acestea, este preferabil ca una să aibă afiliere instituțională în afara României. Membrii comitetelor de selecție nu vor face parte din CNATDCU în mandatul 2020-2024.