ApaVital va înlocui rețeaua din zona C.A. Rosetti. Investiția ajunge la 620.000 de euro

de: Redacția BZI
02:00, 01 nov. 2024

ApaVital a anunțat că va schimba rețeaua de apă din zona C.A. Rosetti în următorul an. Deocamdată, proiectul este la stadiul licitației, iar investiția ajunge la 620.000 de euro

Operatorul de apă-canal din Iași va efectua lucrările în anul 2025, după finalizarea licitației și stabilirea firmei câștigătoare. Vor fi înlocuite reţele de distribuţie apă potabilă din C.A. Rosetti, str. Rufeni, str. Vântu, refacere branşamente existente, extindere conductă apă potabilă pe str. Şorogari, str. I. I. Mironescu, str. Timpului, str. Trofeelor, str. Cucu şi montare cămine debitmetre pe str. Rufeni, str. Başotă, str. Scăricica.

ApaVital schimbă rețeaua de apă de la C.A. Rosetti

Termenul limită pentru depunerea ofertelor din partea firmelor este până la data de 21 noiembrie 2024, iar contractul va fi semnat pentru o perioadă de 12 luni. Investiția ajunge la valoarea de 3.091.155 de lei, fără TVA, aproximativ 620.000 de euro. ApaVital are un proiect de modernizare în cartierul Mircea cel Bătrân, în desfășurare.

„Prin acest proiect se realizează următoarele lucrări: Reabilitare rețea distribuție – De 110 mm PEID PE100 RC, L total 2493; De 160 mm PEID PE100 RC, L total 331 ml. Extindere rețea distribuție: De 110 mm PEID Pe100 RC, L total 487 ml; cămin echipat cu instalație pentru contorizarea debitului – 3 bucăți; hidranți de incendiu – 38 bucăți; vana îngropate – 11 bucăți; conductă branșament De 32 mm, De 40 mm; masive de ancoraj – bucăți”, este stipulat în caietul de sarcini.

Țevile vor trebui amplasate conform indicațiilor din proiectul tehnic, iar înainte se va pregăti terasamentul pentru montare. De asemenea, va fi testat fiecare segment pentru a verifica rezistența sub presiune.

„Țevile din PEHD sunt depozitate de-a lungul tronsonul de tranșee pregătit pentru montaj, se vor coborî în șanț, unul câte unul, pe măsură ce se îmbină între ele. Coborârea conductelor în șanț se va realiza cu funii de cânepă. La terminarea lucrărilor de montaj, înainte de execuția umpluturilor finale, se va efectua proba de presiune pentru rețeaua de apă. Traseul conductei va fi prevăzut cu bandă avertizoare din PVC și se va marca la suprafață. Straturile de umplutură deasupra conductei alimentare cu apa se vor compacta cu maiul mecanic sau de mână pe toată grosimea lor, asigurând un grad de compactare de 95-98%. La terminarea lucrărilor, terenurile ocupate temporar vor fi aduse la starea inițială, respectiv se vor face drumurile”, mai apare în documentație.

Lucrările nu ar trebui să afecteze zona

Conform proiectului tehnic efectuat, nu vor fi create efecte nocive asupra mediului înconjurător sau asupra cetățenilor. Astfel, echipele de lucru vor trebui să respecte indicațiile din șantier, fără a fi necesare măsuri suplimentare. Compania intenționează să achiziționeze și aparate pentru detectarea pierderilor.

„Lucrările prevăzute în proiect nu constituie surse reale de poluare a apei, aerului și solului și nu sunt, în general, generatoare de noxe (doar de la mijloacele de transport și utilajele folosite în realizarea lucrării), dar care nu depășesc limitele admisibile. Pe durata execuției lucrărilor, sursele de zgomot sunt doar din activitățile specifice, nefiind necesare amenajări și dotări pentru protecția împotriva zgomotului și a vibrațiilor, se vor evacua toate materialele rămase, se vor dezafecta terenurile și platformele de lucru”, este precizat în caietul de sarcini.

ApaVital va înlocui rețeaua de apă potabilă din zona C.A. Rosetti, din Iași.