ApaVital pierde aproape jumătate din apa distribuită pe țevile din Tătărași. Compania a avut probleme similare și în Alexandru cel Bun – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 01 feb. 2024

ApaVital pierde până la 37 la sută din apa distribuită prin Tătărași. Compania s-a confruntat, în trecut, cu o problemă asemănătoare în cartierul Alexandru cel Bun, unde a trebuit să anuleze mai multe magistrale

Recent, compania a cumpărat dispozitive prin care monitorizează pierderile de pe țevile din oraș. Deja au venit primele date din teren, iar situația nu este bună deloc. Problema cea mai mare rămâne în cartierul Tătărași, unde o bună parte din apa potabilă distribuită se pierde și nu este facturată.

ApaVital pierde aproape jumătate din apa din Tătărași

Compania s-a mai confruntat cu aceeași problemă în trecut, când a fost nevoită să anuleze mai multe magistrale vechi din cartierul Alexandru cel Bun, deoarece pierderile înregistrate erau undeva la 50 la sută. Acum, aceeași situație este și în Tătărași.

„ApaVital este angajată, în prezent, într-un amplu proces de modernizare și de automatizare a sistemului, pentru identificarea și evaluarea zonelor cu pierderi de apă în municipiul Iași. În cadrul acestui proiect, derulăm o activitate de instalare a unor echipamente pentru citirea de la distanță. Până în momentul de față, am obținut date parțiale pentru câteva sectoare în care calibrarea se află în curs de finalizare. Datele colectate arată atât zone cu apa nefacturată, de circa 9,8 la sută, în sectorul Alexandru cel Bun, zona de joasă presiune, cât și zone cu apa nefacturată, de circa 37 la sută, în sectorul Tătărași, zona de joasă presiune. De altfel, în Tătărași derulăm deja o serie de lucrări de investiții, din surse proprii ApaVital, pentru înlocuirea rețelelor de distribuție a apei potabile acolo unde apar pierderi”, a transmis Ion Savin, reprezentantul companiei ApaVital SA.

Vechimea țevilor, principala cauză

Cauzele sunt multiple, însă vechimea țevilor reprezintă o problemă mare. Acum, compania trebuie să facă investiții serioase pentru a înlocui rețeaua de apă din municipiu.

„În ceea ce privește cauzele apariției pierderilor de apă pe rețelele de distribuție, acestea sunt următoarele: vechimea rețelelor – conducte, cu un grad avansat de uzură, materiale de o calitate inferioară celor prevăzute în avize pentru branșamente executate cu conducte și armături în regie proprie a beneficiarilor, defecte de fabricație ale conductelor, factori externi care afectează integritatea conductei (inclusiv avarii provocate de firmele de construcții), curenți vagabonzi de la rețelele electrice, care afectează conductele din oțel, folosite la distribuția apei potabile, aciditatea solului, vibrațiile produse de traficul greu etc. Nu în ultimul rând, apa nefacturată poate fi și o consecință a unor furturi de apă din partea utilizatorilor”, a mai precizat Ion Savin, reprezentant ApaVital.

Compania ApaVital a constatat că pierde jumătate din apa distribuită pe rețeaua din Tătărași.