ApaVital cheltuie 450.000 de euro pe materiale pentru balastieră. Compania are nevoie de balast, nisip și piatră
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2025/02/Poza-sediul-ApaVital.jpg)
ApaVital cheltuie 450.000 de euro pe materiale pentru balastieră, la un an de la ultima licitație de acest fel
Compania de apă-canal din județul Iași trebuie să își refacă stocurile de balast, nisip și piatră. Astfel, termenul-limită pentru înaintarea ofertelor de către firme este până la data de 17 martie 2025. Valoarea estimată a contractului este de 2.240.000 de lei, fără TVA, aproximativ 450.000 de euro. Produsele vor fi folosite pentru refacerea amplasamentelor sau fixarea conductelor.
ApaVital cheltuie 450.000 de euro pentru materiale
Contractul intră în vigoare la data semnării acestuia de către ambele părți, se încheie pentru o perioadă de 12 luni și începe să fie pus în practică de la data încheierii. Față de licitația de anul trecut, compania a crescut numărul de tone solicitate, cu mult față de vechiul contract.
„ApaVital SA, în calitate de entitate contractantă, dorește achiziționarea de produse de balastieră și de carieră. Acestea vor fi utilizate de către sectoarele de producție pentru asigurarea patului de pozare a conductelor și refacerea amplasamentului la starea inițială de către ApaVital SA Iași în urma intervențiilor la rețelele de apă și canalizare. Toate agregatele trebuie să provină din roci stabile, nealterabile la apă, aer sau îngheț, și să nu conțină corpuri străine vizibile (bulgări de pământ, cărbune, lemn, resturi vegetale) sau alte materiale. Cantitățile minime care se vor solicita printr-o singură comandă aferentă celor 5 sorturi: piatră spartă 7.500 de tone, piatră brută 1.500 de tone, balast 150 mc, nisip nespălat de râu 250 mc, nisip spălat 1.300 mc, sort concasat 200, sort între 3 și 7 mm 150 mc, sort între 8 și 16 mm 800 mc, sort 16 și 30 mm 500 mc”, se arată în caietul de sarcini.
Produsele vor fi folosite pentru întreținerea rețelei
Din documentația depusă, rezultă faptul că materialele vor fi folosite pentru repararea infrastructurii în urma intervențiilor și avariilor. Locatarii dintr-un bloc din Iași nu au mai putut consuma apa de la ApaVital din cauza gustului.
„Necesitatea achiziționării acestor produse pentru asigurarea continuității desfășurării activității de întreținere, exploatare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a fost creată de motivația optimizării costurilor de exploatare eficientă și în condiții de siguranță a obiectivelor existente din cadrul sectoarelor de exploatare, precum și optimizarea cheltuielilor privind modernizarea și extinderea rețelelor de apă-canal”, mai apare în documentație.
Firma care va câștiga contractul va trebui să dovedească că respectă normele de mediu impuse de lege și că produsele provin dintr-o zonă sigură. Criteriul de departajare pentru câștigarea licitației este prețul cel mai scăzut propus de o firmă.
„Ofertantul devenit contractant trebuie să respecte obligațiile aplicabile în domeniul mediului, social și al muncii instituite prin dreptul Uniunii, prin dreptul național, prin acorduri colective sau prin dispozițiile internaționale de drept în domeniul mediului, social și al muncii”, a mai fost stipulat în caietul de sarcini.
ApaVital cheltuie 450.000 de euro pentru a își reînnoi stocurile cu materiale pentru balastieră. Anual, compania organizează astfel de licitații, totuși, în multe zone sunt probleme la carosabil, după intervenția la o avarie.