ApaVital a încasat peste 121 de milioane de euro de la consumatorii casnici ieșeni în ultimii 3 ani
Furnizorul de servicii ApaVital a încasat peste 121 de milioane de euro de la consumatorii casnici ieșeni în ultimii 3 ani. Reprezentanții companiei ieșene susțin că această creștere este una normală și așteptată, dat fiind procesul continuu de extindere a ariei de operare a furnizorului. Reporterii BZI vă prezintă care sunt sumele încasate de ApaVital de la ieșeni
ApaVital și-a crescut substanțial încasările de la un an la altul. Dacă pentru serviciile de apă și canal, furnizorul ieșean a încasat în anul 2019, de la beneficiari, suma de 34.683.997 de euro, tot ApaVital, însă cu un an mai târziu, în 2020, a încasat suma de 39.814.628 de euro pentru aceleași servicii furnizate. În schimb, dacă facem referire la anul 2021, ApaVital și-a majorat încasările cu 7.321.512 de euro, ajungând astfel să încaseze de la beneficiarii ieșeni suma de 47.136.141 de euro pentru aceleași servicii de apă și canalizare.
Este important de precizat că toate aceste sume sunt exprimate fără TVA. Este drept, însă, că și consumul a crescut direct proporțional cu încasările. Dacă ieșenii consumau în urmă cu 3 ani 49.570.285 de metri cubi, cumulat, pentru serviciile de apă și canal, în 2021, aceștia au ajuns la un consum cumulat, pentru aceleași două servicii, de 51.535.547 de metri cubi. Totodată, prețul serviciilor furnizate de ApaVital a crescut în ultimul timp datorită dezvoltării companiei și extinderii ariei de operare a furnizorului.
În concluzie, în ultimii 3 ani, ApaVital a încasat de la consumatorii casnici ieșeni 73.861.945 de euro pentru serviciul de furnizare a apei potabile și 47.772.822 de euro pentru serviciul de canalizare. În total, pentru cele două servicii, ApaVital a încasat în ultimii 3 ani, 121.634.767 de euro, fără TVA.
Reprezentanții ApaVital explică de ce au crescut încasările
Încasările, conform reprezentanților ApaVital, nu au crescut din cauza izolării impuse de pandemia de COVID-19 și nici măcar din cauza majorării tarifare din ultima perioadă, cum probabil mulți ar fi tentați să creadă. Explicația oferită de reprezentații companiei ieșene este mult mai simplă, de fapt.
„ApaVital este într-un continuu proces de extindere. Proiectele de extindere au fost realizate prin diverse programe obținute și realizate de-a lungul celor 3 ani. Totodată, tot mai multe comune au început să beneficieze de servicii de apă și canal, pe care le oferă tot ApaVital. Mai precis, această detentă a fost înregistrată din cauza faptului că, în mediul rural, nu existau până acum atât de multe servicii de alimentare cu apă sau servicii de canalizare. Așadar, odată cu implementarea acestor servicii în mediile din care lipseau cu desăvârșire, a crescut și numărul de clienți ai companiei și, de aici, s-au înregistrat și majorările încasărilor”, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al societății ApaVital SA.
Compania intenționează să achiziționeze sisteme de contorizare a consumului de apă. Pentru această achiziție, valoarea contractului este de 300.000 de euro.
Care sunt sumele încasate de ApaVital de la ieșeni
Furnizorul își va crește și mai mult încasările începând de anul acesta, când prețul serviciilor va înregistra o majorare. Mai exact, din cauza Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași, prețul pentru apa potabilă folosită de consumatorii casnici a crescut de la 1 ianuarie 2022. ApaVital a modificat prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, precum și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare pentru întreaga arie de operare a furnizorului de servicii din Iași. Mai exact, prețul apei potabile a crescut cu 1,2 lei pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare / epurare s-au majorat cu 86 de bani pe metrul cub, valori ce includ TVA.
Prețul apei potabile produse și transportate în vederea redistribuirii a crescut, de asemenea, cu 29 de bani pe metrul cub. Aceste modificări de prețuri / tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Așadar, ieșenii vor plăti 6,15 lei/mc pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare, 2,71 lei/mc pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii și 5,05 lei/mc, pentru canalizare / epurare pentru întreaga arie de operare (mai exact, 2,44 lei pentru canalizare și 2,61 lei pentru epurare, tarife care includ TVA). În total, ApaVital a încasat peste 121 de milioane de euro de la consumatorii casnici ieșeni în ultimii 3 ani.