Apare un nou concediu de 10 zile în România. Iată cine poate beneficia de liberele în plus
Apare un nou concediu de 10 zile în România. Propunerea legislativă vizează extinderea dreptului la concediu pentru o categorie de angajați pe baza unui contract de muncă. Iată cine poate beneficia de liberele în plus.
Apare un nou concediu de 10 zile în România
Modificările adoptate recent vizează prelungirea perioadei actuale a concediului paternal. Astfel, acesta va fi extins de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Legea este în curs de promulgare. Noua propunere legislativă vizează extinderea dreptului la concediul paternal și la indemnizația corespunzătoare pentru toți tații care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerințele legate de calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Astfel, tații vor beneficia de 10 zile de concediu paternal de la stat. O altă lege le vizează pe mamele care se întorc la muncă din concediul de creștere a copilului. În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă.
Conform Codului Muncii, contractul individual al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, având copilul sub vârsta de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani, este suspendat. Acest lucru înseamnă că la întoarcerea sa la muncă după concediu, angajata sau angajatul revine la același contract de muncă pe care îl avea înainte de a intra în concediul de creștere.
Ce trebuie să știe cuplurile care vor să aibă copii
Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale.
Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie, indemnizația a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.