Apare o nouă pensie specială de la 1 ianuarie 2025! Cine va primi mai mulți bani

de: Mirela Gabriela Todosi
09:40, 23 oct. 2024

Apare o nouă pensie specială de la 1 ianuarie 2025! Este vorba despre o anumită categorie de cetățeni cu funcții publice. Iată cine va primi mai mulți bani.

Apare o nouă pensie specială de la 1 ianuarie 2025!

La 1 ianuarie 2025, va apărea o nouă pensie spcială. Aceasta va fi acordată primarilor, viceprimarilor și consilierilor. Suma pe care aceștia ar urma să o primească este una uriașă în comparație cu anii munciți.

Pentru a beneficia de pensia specială trebuie îndeplinită o singură condiție, și anume să existe măcar un mandat plin de ales local. De asemenea, beneficiarul trebuie să aibă vârsta standard de pensionare. Aleșii locali ar urma să primească mai mulți bani după ce va intra în vigoare noua pensie socială. Este vorba despre suma de 2.000 de lei în plus pe lângă pensie.

„Cuantumul pensiilor aleșilor locali îndreptățiți la acestea se va stabili anual (ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză – de exemplu, primar) și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat.”, se arată în lege.

Rămâne de văzut dacă pensia specială pentru aleșii locali va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Sistem informatic pentru pensionari

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său de viitor pensionar. De asemenea, românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal. Aplicația a fost lansată de ASF în 2016, în urma solicitărilor primite de la cetățeni, în special de la cei care nu știau la ce fond de pensii private sunt înscriși, după repartizarea aleatorie. ASF transmite că va continua în mod accelerat procesul de digitalizare a activității sale și pe parcursul anului 2025, pentru a veni cu și mai multe soluții în sprijinul consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Din 2016  până în 2023, aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, eficientă și rapidă.

O noutate de anul viitor va fi adoptarea unei pensii speciale pentru aleșii locali. Cei care au avut măcar un mandat de 4 ani ar putea primi 2.000 de lei îm plus la pensie.