Aparatura de uz casnic care vă spionează și trimite datele în China! Cu siguranță nu știai ce fac aceste dispozitive

de: Cristian ZAVASTIN
09:28, 07 nov. 2024

Pare greu de crezut, dar există aparatură de uz casnic care vă spionează și trimite datele în China. Fie că este vorba de friteuza cu aer sau de soneria video, mulți dintre noi folosim mai multe dispozitive inteligente în viața de zi cu zi. Experții de la Which? au arătat că sunt dispozitive inteligente care cer consimțământ, transparență, securitatea datelor, minimizarea datelor, dispozitive de urmărire și ștergerea datelor.

Aparatura de uz casnic care vă spionează și trimite datele în China!

Analiza Which? a arătat că trei produse – Aigostar, Xiaomi Mi Smart și Cosori CAF-LI401S – cunoșteau locația exactă a clienților lor și doreau permisiunea de a înregistra audio pe telefonul utilizatorului.

Mai multe difuzoare inteligente sunt pline cu dispozitive de urmărire, inclusiv Facebook și Google.

„Cercetarea noastră arată modul în care producătorii de tehnologie inteligentă și firmele cu care lucrează sunt în prezent capabili să colecteze date de la consumatori, aparent cu un abandon nesăbuit, iar acest lucru se face adesea cu puțină sau deloc transparență”, a declarat Harry Rose, editorul revistei Which?

Aplicația Xiaomi legată de friteuza cu aer s-a conectat la dispozitive de urmărire de la Facebook, Pangle (rețeaua de publicitate a TikTok for Business) și Tencent (în funcție de locația utilizatorului), în timp ce friteuza cu aer Aigostar dorea să cunoască sexul și data nașterii utilizatorului la crearea unui cont.

Atât uscătoarele de aer Aigostar, cât și Xiaomi au trimis date personale către servere din China, chiar dacp acest lucru a fost semnalat în notificarea privind confidențialitatea.

„Permisiunea de a înregistra audio pe aplicația Xiaomi Home nu se aplică la Xiaomi Smart Air Fryer care nu funcționează direct prin comenzi vocale și chat video”, a spus un purtător de cuvânt Xiaomi.

Ce fac ceasurile inteligente

În categoria ceasurilor inteligente, Which? a testat cele mai populare trei dispozitive de la Huawei Ultimate, Kuzil și WeurGhy.

S-a constatat că dispozitivul Huawei solicita nouă permisiuni telefonice „riscante”, inclusiv locația exactă, capacitatea de a înregistra audio, accesul la fișierele stocate și capacitatea de a vedea toate celelalte aplicații instalate.

Kuzil și WeurGhy sunt în esență același produs, ceea ce, potrivit Which?, este o problemă comună pe piețele de desfacere, unde mărci puțin cunoscute vând produse aproape identice.

Ambele ceasuri inteligente aveau nevoie de consimțământ pentru a funcționa, iar dacă acesta era refuzat, ele funcționau doar ca ceasuri de bază.

Și meniurile televizoarelor inteligente sunt pline de reclame și care iau datele utilizatorilor.

Hisense 40A4KTUK și Samsung EU43CU7100KXXU au solicitat ambele un cod poștal la configurare, în timp ce LG 43UR78006LK a solicitat un cod poștal, deși acesta nu era obligatoriu.

Aplicația TV Samsung a solicitat opt permisiuni riscante pentru telefon, inclusiv capacitatea de a vedea toate celelalte aplicații de pe telefon.

Televizorul inteligent Hisense nu s-a conectat la niciun tracker pe care cercetătorii Which? l-au putut detecta, dar Samsung și LG s-au conectat la mai multe dintre ele, inclusiv Facebook și Google.

„La Samsung, securitatea și confidențialitatea datelor clienților noștri este de cea mai mare importanță. Și folosim garanții și practici de securitate la standarde industriale pentru a ne asigura că datele sunt securizate. De asemenea, clienții au opțiunea de a vizualiza, descărca sau șterge orice date personale prin intermediul conturilor lor Samsung”, au comentat reprezentanții Samsung.

Așadar, trebuie să aveți grijă că aparatura de uz casnic vă spionează și trimite datele în China.