Aparatul de plasmafereză va fi retras de la Iași! Prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului de Transfuzii din Iași, spune că persoanele vindecate de COVID-19 sunt reticente și nu vin să doneze

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 12 iun. 2020

Aparatul de plasmafereză va fi retras de la Iași. Prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului de Transfuzii din Iași, spune că s-a ajuns în această situație deoarece pacienții vindecați de COVID-19 sunt reticenți și nu vin să doneze. Proprietarul aparatului acuză conducerea Centrului de Transfuzii din Iași că nu a respectat clauzele din contract

Aparatul de plasmafereză, donat de firma SC Besmax Pharma Distribution SRL la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, va fi retras. Florin Hozoc, directorul general al firmei, spune că reprezentanții Centrului de Transfuzii din Iași nu și-au făcut datoria de a promova aparatul de plasmafereză și nici de a contacta pacienții vindecați de COVID-19 în vederea recoltării plasmei. Prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului de Transfuzii din Iași, susține că a contactat zeci de pacienți vindecați de COVID-19, dar din varii motive, aceștia nu s-au prezentat la donare. Mulți dintre pacienți au refuzat categoric, alții sufereau și de alte afecțiuni și nu erau eligibili, iar unii s-au programat la recoltare, dar nu s-au mai prezentat ulterior. Aparatul de plasmafereză va mai rămâne doar 7 zile la Iași.

„Eu cred că este minunat să faci și o afereză care ajută 3 pacienți. Acesta am crezut că a fost motivul pentru care aparatul de plasmafereză a fost adus la Iași și anume, pentru a ajuta pacienții cu coronavirus aflați în stare gravă să supraviețuiască. Se pare că nu acesta a fost motivul pentru care aparatul a fost adus la Iași. Clauza prevăzută în contract, conform căreia va trebui să recoltăm plasma de la 65 de pacienți lunar, este absurdă și asta pentru că abia strângem pacienți pentru donarea simplă. Oamenii sunt reticenți, nu avem de unde să-i luăm, nu putem să-i forțăm. Noi ne-am făcut datoria, am sunat, i-am contactat, dar, din păcate, acest proces nu depinde doar de noi”, spune prof dr. Lavinia Scripcaru.

La Iași, un singur pacient a donat plasmă hiperimună. Mulți dintre posibilii donatori nu au fost eligibili

Din 6 recoltări care au fost făcute la Iași, 4 au fost cadre medicale, iar unul dintre aceștia a donat de două ori. Practic, Iașul a avut un singur pacient care a donat plasmă hiperimună, în afară de cadrele medicale. Așa cum spune șefa Centrului de Transfuzii din Iași, insistențele reprezentanților centrului au fost zadarnice.

„Majoritatea pacienților vindecați de coronavirus aveau și alte comorbidități. Am sunat pacienți atât din Iași, cât și din Huși, Suceava și Pașcani. Pentru a nu-i chema fără motiv să doneze la Iași, le-am făcut o anamneză inițial prin telefon. Mulți având și alte comorbidități, nu s-au încadrat în criteriile de eligibilitate. De unde să scoatem pacienți eligibili, să nu încălcăm legislația în vigoare și să-i convingem să doneze? A dona este o alegere, noi nu putem obliga pe nimeni. Pe data de 17 iunie l-am programat și pe nepotul meu la donare. Sper ca măcar până atunci să ne lase aparatul de plasmafereză. Noi am considerat că, indiferent câți donatori de plasmă hiperimună am avea, e bine să avem aparatul aici, pentru a salva vieți”, încheie prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Eu, ca medic, nu mă pot bucura de tot ceea ce se întâmplă și, mai ales, că aparatul riscă să fie luat de la Iași”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a precizat că a administrat deja la 4 pacienți tratamentul cu plasmă hiperimună.

„Este cel mai ușor să spui că medicii de la Centrul de Transfuzii nu și-au făcut datoria de a căuta pacienți vindecați de coronavirus în vederea donării plasmei. Lucrăm cu psihologul cu foști pacienți care au fricile lor, am căutat soluții, dar se pare că nu există un răspuns pozitiv în această direcție. În general, pacienții vindecați de coronavirus sunt mai reticenți. Eu, ca medic, nu mă pot bucura de tot ceea ce se întâmplă și, mai ales, că aparatul riscă să fie luat de la Iași. Totodată, nu putem lua o concluzie mult prea repede. Noi vorbim aici de o traumă psihică, de boală. Nu cred sub nicio formă că poate fi vorba de rea-voință”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Aparatul de plasmafereză va fi donat către alt oraș

Florin Hozoc, director general la SC Besmax Pharma Distribution SRL, susține faptul că reprezentanții Centrului de Transfuzii din Iași nu s-au implicat activ în căutarea pacienților vindecați de coronavirus.

„Pentru că nu s-au respectat condițiile contractuale, vom retrage aparatul de plasmafereză de la Iași și-l vom trimite către alt oraș. Am surse sigure care susțin faptul că a existat adresabilitate din partea potențialilor donatori de plasmă hiperimună, dar au fost respinși de către Centrul de Transfuzii din Iași. Am 50 de persoane de la Suceava, 30 de la Bacău și 25 din Iași care ne-au contactat și ne-au spus că vor să doneze plasma, dar au fost respinși. Contractul prevedea ca un minimum de 65 de recoltări să fie făcute lunar. Este imposibil ca în 2 luni să faci doar 6. Asta este lipsă de interes din partea reprezentanților centrului și o proastă comunicare între ei și pacienții vindecați de coronavirus”, spune Florin Hozoc, reprezentantul firmei SC Besmax Pharma Distribution SRL.

Tratamentul cu plasmă hiperimună a dat rezultate la pacienții din alte țări din Europa

Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași în data de 9 aprilie 2020. Aparatul recoltează plasma de la pacientul vindecat de coronavirus și ulterior este transferată unui pacient aflat în stare critică în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În Europa, tratamentul cu plasmă hiperimună administrat pacienților cu coronavirus în stare critică a dat rezultate. În România, așa cum susține Florin Hozoc, se fac în medie 30 de recoltări pe lună în fiecare oraș în care a fost dus aparatul de plasmafereză, iar șansele bolnavilor de a se vindeca au crescut cu 50% de la 10%. În Iași, a fost administrat tratamentul cu plasmă hiperimună la 4 pacienți aflați în stare critică la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Dintre aceștia, 2 au decedat, așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, iar 2 se află în continuare în stare critică.