Apar noi taxe la final de an! Cine este obligat să dea mai mulți bani la stat

de: Mirela Gabriela Todosi
10:40, 05 nov. 2024

Apar noi taxe la final de an! Este vorba despre Marea Britanie, unde autoritățile au anunțat că va intra în vigoare un plan de suplimentare a contribuțiilor fiscale. Legea este valabilă și pentru românii care lucrează în Marea Britanie. Iată cine este obligat să dea mai mulți bani de la stat.

Apar noi taxe la final de an!

Au fost anunțate noi taxe pentru cetățenii din Marea Britanie. Ministrul britanic de Finanțe a anunțat că modificările taxelor vor genera fonduri bugetare suplimentare de 40 de miliarde de lire sterline (47,9 miliarde de euro), argumentând că este necesară stabilizarea finanțelor publice.

Astfel, se schimbă contribuțiile  pentru pensii, taxele de succesiune și impozitele tranzacțiilor de capital. Tototdată, autoritățile au în vedere intensificarea investițiilor în construcțiile de locuințe, în industria auto, în transporturile locale, în educație și apărare.

,,Vom aduce mai mulți bani în buzunarele oamenilor și vom îmbunătăți standardele de trai. Investițiile reprezintă singura modalitate de stimulare a creșterii economice. Guvernul este obligat să readucă stabilitatea economică și să întoarcă pagina celor 14 ani de guvernare a Partidului Conservator. Trebuie să reconstruim Marea Britanie. (…) Opțiunile pe care le-am făcut sunt cele corecte pentru readucerea stabilității finanțelor publice, pentru protejarea oamenilor care lucrează, pentru reformarea sistemului medical și reconstrucția Marii Britanii. Acest lucru nu înseamnă că deciziile au fost ușoare, dar sunt responsabile.”, a subliniat Rachel Reeves, Ministru de Finanțe.

Noi taxe și impozite și pentru români

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul anului 2024. Prin urmare, creșterea impozitului pe locuință va fi amânat pentru 1 ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2025, termen stabilit inițial. Noua măsură de impozitare implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.

,,Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026.,” a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților. Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate. Cert este că impozitarea proprietăților la valoarea de piață se va face de la 1 ianuarie 2026, nu de la 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.

În schimb, cetățenii din Marea Britanie vor plăti la final de an 2024 taxe mai mari. Măsura vine pentru a asigura fonduri suplimentare și a stabiliza finanțele publice. Autoritățile britanice doresc să investească mai mult începând cu anul 2025 în construcții de locuințe, în transporturi, educație și apărare.