Apa tonica nu este benefica tuturor. Iata ce persoane ar trebui sa o evite

de: BZI.ro
10:55, 21 iul. 2016

Bauturile de tipul apei tonice sau bitter lemon contin chinina. Chiar daca pentru majoritatea populatiei aceste bauturi nu sunt asociate cu riscuri, consumul in cantitati mari poate fi periculos.

Chinina este un praf cristalin, cu gust amarui, obtinut din scoarata arborelui quina. In medicina, alcaloidul a fost folosit in tratarea malariei si a crampelor musculare. Chinina se regaseste insa si in bauturi precum apa tonica si limonada, fiind cea care asigura gustul amar, specific.

Ce putem trata cu chinina

Riscuri pentru femeile gravide
Daca este consumata in cantitati semnificative, chinina poate provoca probleme de sanatate, in special in randul femeilor gravide: in literatura de specialitate, este amintit cazul unui nou nascut care a prezentat simptome de sevraj la 24 de la nastere, constatandu-se ulterior ca pe toata perioada sarcinii, mama respectiva consumate peste un litru de apa tonica pe zi. Testele de laborator au demonstrat prezenta chininei in urina nou-nascutului. Dupa doua luni simptomele au inceput sa dispara.

Datorita gustului usor amar, bauturile tonice sunt apreciate in speial in lunile calde, cand sunt consumate in cantitati mari. In plus, internetul este plin de recomandari adresate femeilor gravide, care sunt sfatuite sa consume bauturi cu chinina pentru a evita crampele musculare nocturne sau greturile matinale.

Cu toate acestea, expertii in medicina recomanda evitarea bauturilor cu chinina pe perioada sarcinii, iar in ceea ce priveste folosirea chininei ca medicament, contraindicatii sunt clare in ceea ce priveste sarcina.

Alte categorii de risc
Persoanele care datorita istoricului medical precum tinitus, afectarea nervului optic, anumite forme de anemie hemolitica sau hipersensibilitate la alcaloizii indolo au primit recomandarea medicului de a evita administrarea de chinina ar trebui sa evite si alimentele care contin aceasta substanta. Persoanele aflate sub tratament pentru tulburari de ritm cardiac, precum medicamente anticoagulante, ar trebui sa solicite parerea medicului cu privire la consumul de bauturi tonice.

Semnele intolerantei la chinina
In prezent, alimentele care contin chinina trebuie eticheta corespunzator. Expertii sunt de parere ca etichetele ar trebui sa contina si indicatii mai detaliate pentru grupurile de risc, cu privire la efectele chininei, spre exemplu. Simptomele care apar in cazul intolerantei la chinia, si care se manifesta si dupa consumul unui cantitati foarte reduse de chinina, sunt in general necunoscute pentru marele public.

Printre aceste efecte se numara: tinitus (zgomote in urechi), tulburari de vedere, stare de ameteala, hematoame. In aceste cazuri, se recomanda intreruperea imediata a consumului bauturii respective si consultarea unui medic.