Apa termală radioactivă. Ce proprietăți benefice are
Apa termală are o proprietate mai puțin cunoscută: este ușor radioactivă. S-a descoperit că apa termală cu ușoare radiații ionizante are beneficii multiple pentru sănătate și se crede că poate chiar întineri. O cură de câteva zile poate face minuni asupra tenului, pielii și poate induce o stare de liniște care se menține pe o durată mai lungă de timp.
Cât timp este indicat să stăm în apa termală radioactivă
Faptul că apele termale sunt radioactive nu trebuie să creeze un motiv de îngrijorare. Acestea conțin în mod natural elemente chimice precum radiu, uraniu, thoriu care dețin extrem de puține radiații ionizante însă foarte benefice pentru sănătate. Cele mai cunoscute băi cu acest tip de ape sunt Băile Felix, Herculanele, Praid și Geoagiu-Băi. Proporțiile în care aceste elemente se regăsesc în apa termală diferă în funcție de zona de proveniență a apei folosite.
În general nu există un timp minim și unul maxim care să fie petrecut în apă, fiecare persoană având patologii și stări diferite. Însă specialiștii în medicină indică faptul că o baie timp de 15-20 de minute pe zi este suficientă pentru a dobândi caracterul său benefic și să evităm supraîncălzirea organismului. Medicii recomandă o hidratare corectă în timpul curei terapeutice cu ape termale deoarece în prezența tuturor elementelor din apă, corpul se poate deshidrata. De menționat este și faptul că beneficiile variază în funcție de condiția fizică și de sănătate a fiecărei persoane, timpul petrecut în apă fiind ales după nevoile individuale ale fiecăruia.
Mecanismele biologice prin care utilizarea apei termale atenuează simptomele mai multor patologii nu sunt încă pe deplin înțelese. Oamenii de știință spun că balneoterapia denclanșează unele răspunsuri neuroendocrine și imunologice care îi oferă caracterul benefic în tratamentul diferitelor afecțiuni. În funcție de compoziția apelor termale, acestea ar putea avea o acțiune țintită față de anumite patologii.
Beneficiile necunoscute ale balneoterapiei
Fie că doriți să mergeți în concediu în stațiuni cu profil balneoturistic sau pur și simplu din curiozitate, terapia cu ape termale cunoscută și ca balneoterapie, are extrem de multe beneficii mai puțin cunoscute, care pot ameliora sau chiar trata diferite patologii. Pe lângă elementele slab ionizante conținute, apele termale mai conțin minerale, cum ar fi zinc, care ajută la cicatrizarea pielii și împiedică apariția iritațiilor, cupru, cu beneficii antiseptice, seleniu care este un bun antioxidant, calciu – un bun astringent. Scufundarea poate ajuta la relaxarea mușchilor și la eliberarea tensiunii din corp, fiind astfel benefică pentru reducerea stresului și a anxietății.
Unele tipuri de ape termale conțin minerale și oligoelemente care pot avea multiple efecte benefice asupra pielii, contribuind la tratarea unor afecțiuni cutanate precum eczemele, psoriazisul sau acneea. Expunerea la apa termală poate îmbunătăți circulația sângelui, datorită efectelor unor minerale din apă.
Pe lângă toate aceste beneficii pe care le au, apele termale mai pot ameliora diverse simptome din timpul dezvoltării unor boli, precum cancerul. Tratamentul în apa termală ajută și la eliminarea unor toxine din organism prin procese de transpirație și evaporare. De asemenea poate ajuta persoanele cu afecțiuni reumatice, dureri sau sechele posttraumatice, pareze și paralizii, spondiloză sau pe cele care suferă de emfizem.
Apa termală radioactivă prezintă și câteva contraindicații. Acest tip de terapie nu este indicat hipertensivilor, persoanelor care au suferit un infarct miocardic, care suferă de insuficiență cardiacă sau de epilepsie.