Apă potabilă cu program în 10 comune din Iași. Oamenii sunt nevoiți să-și facă rezerve pentru zilele călduroase
Condiții extreme în peste 30 de sate din județul Iași, localnicii vor primi apă potabilă cu program timp de cel puțin o lună. Odată cu venirea verii au apărut deja problemele eterne legate de furnizare
An de an, din cauza secetei, furnizarea cu apă este redusă drastic. Oamenii din mai multe sate beneficiază de apă potabilă de la furnizorul ApaVital, care a anunțat introducerea unui program în care consumatorii pot folosi această resură. Astfel, timp de câteva ore, dimineața și seara, oamenii pot utiliza apa curentă pentru treburile casnice.
Apă potabilă cu program în 10 comune din Iași
Resursele din rezervoarele de înmagazinare a apei ale celor de la ApaVital se epuizează extrem de repede în această perioadă, astfel că refacerea periodică a acestora nu poate acoperi în timp cererea de apă a consumatorilor. Reprezentații ApaVital susțin că sistemele sunt proiectate strict în vederea folosirii apei doar pentru consum menajer și uman, însă mulți oameni aleg să o utilizeze în diferite scopuri, în special la grădinărit.
„Sistemele de apă sunt dimensionate, odată cu înființarea lor de către unitățile administrativ-teritoriale, cu diametre ale conductelor și volume ale capacităţilor de stocare în rezervoare rezultate din calcule hidraulice, care au la bază standarde de proiectare ce ţin cont că apa trebuie folosită doar pentru consum menajer şi uman. Cu toate acestea, o parte din consumatorii noştri folosesc apa şi în alte scopuri, cum ar fi cele agricole sau de grădinărit. Acest tip de consum, realizat doar în perioadele de vară, în special în zonele rurale sau cele metropolitane dezvoltate în ultimii ani în jurul municipiului, duce la dezechilibrarea sistemelor prin golirea rezervoarelor, întrucât se depăşeşte capacitatea de stocare, efectul fiind apariţia lipsei apei la consumatori.
Întrucât, în aceste situaţii, consumul de apă nejudicios nu mai poate fi compensat nici măcar prin creşterea capacităţilor de pompare, se ajunge la furnizarea apei în regim discontinuu, fiind necesară impunerea unui program de furnizare care să asigure refacerea rezervelor. Acest program de furnizare se menține pe toată perioada cât persistă consumul de apă în alte scopuri decât cele prevăzute în avize și contracte. În prezent, în judeţul Iaşi se furnizează apă cu program în 10 comune cu 30 de sate arondate, întrucât sistemele de apă pentru uz uman nu pot suplini apa ce ar trebui furnizată de sistemele de irigații”, a declarat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relaţii cu Publicul al ApaVital.
Seceta amenință rezervele de apă
Când ne gândim la secetă nu se poate pune problema secării efective a unui curs de apă de unde se preia apa ce va fi ulterior distribuită către consumatori. Datorită deficitului mare de apă din sol, cetățenii încearcă să combată seceta prin irigarea terenurilor cu apă de la sistemul centralizat.
Astfel, rezervele scad drastic în această perioadă. Reprezentații ApaVital îndeamnă cetățenii să gestioneze cu atenție consumul și să nu facă risipă în această perioadă. Până la data de 5 iulie, 10 comune din Iași vor primi apă potabilă cu program. În unele dintre acestea, programul este de 2 ore dimineața și 2 ore seara.
„Seceta este un factor declanșator, întrucât în România este instalată seceta pedologică (deficit mare de apă în sol), iar cetățenii încercă să o combată prin folosirea apei din sistemul centralizat, care însă nu este creat pentru irigații sau grădinărit. Consumurile cresc, astfel, în perioada de vară de 3-4 ori, depășind, astfel, capacitățile maxim proiectate ale sistemelor și dezechilibrarea acestora.
Apelăm la înţelegerea cetăţenilor, să avem cu toții grijă de fiecare picătură de apă care curge la robinetele noastre, aceasta fiind o resursă epuizabilă, pentru a beneficia în continuare toți consumatorii, la orice oră din zi sau din noapte, de o apă sigură și de calitate”, a specificat Răzvan Manolache.
Mai multe comune din județul Iași primesc apă potabilă cu program după ce ApaVital a decis să reducă consumul. Deoarece, în această perioadă, apa potabilă este folosită în cantități foarte mari, rezervele se epuizează rapid, existând riscul ca oamenii să rămână definitiv fără aceasta.