Apa infuzata cu legume sau fructe, sursa de vitamine, minerale si enzime
S-au scris nenumarate articole despre care apa este mai buna pentru organism. Pentru unii, apa de izvor de munte nu are egal, altii lauda apa filtrata sau alcalina si aproape toti fug de apa de la robinet.
Daca nu stati intr-o zona montana si nici nu aveti vreun filtru nu va ramane decat sa imbunatatiti apa de la robinet sau apa plata imbuteliata. Cea mai la indemana solutie este sa folosim legumele si fructele.
Bautura-elixir mai buna decat apa cu lamaie
De exemplu, cand preparam retete in care folosim legume, zarzavaturi sau fructe decojite, cojile ramase nu trebuie aruncate, deoarece sunt o sursa foarte buna de enzime, vitamine si minerale, de care putem beneficia prin prepararea si apoi consumarea apei de legume/fructe, fie in loc de apa de baut, fie in supe, ciorbe sau alte preparate care necesita lichide.
Pentru a obtine apa infuzata, trebuie ca, inainte de decojirea legumelor/fructelor sa le spalam foarte, foarte bine. Cojile obtinute dupa decojire se pun intr-un borcan cu apa cat sa le cuprinda bine, se acopera si se pun la rece. Dupa 10-12 ore, aceasta apa se poate consuma. Se poate pastra la rece pana la 7 zile.
De exemplu, pentru apa infuzata cu legume puteti folosi: coji de la sfecla, cartofi, ridichii, gulii, varfurile si coditele de fasole verde, teci de fasole si mazare din care s-au scos boabele, cotoare de ardei sau gogosari, coji de morcovi, frunzele si cotoarele de la varza etc.
Pentru apa de fructe folositi: coji de la mere, pere, gutui, lamai, portocale, daca nu sunt tratate.
Puteti pune chiar si fructele sau legumele ca atare, puteti adauga ierburi aromatice – cimbru, menta, oregano, busuioc.
Avantaje
Apa astfel obtinuta are un gust minunat, completeaza necesarul de vitamine, minerale si enzime chiar si pentru cei care nu consuma preponderent hrana vie si hidrateaza foarte bune.