Anvelopele interzise de la 1 octombrie 2024! Ce sancțiuni riscă șoferii

de: Mirela Gabriela Todosi
07:30, 01 oct. 2024

Mulți conducători auto vor să afle care sunt anvelopele interzise de la 1 octombrie 2024! O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an, vara și iarna. Deși anvelopele all-season sunt preferate de posesorii de mașini, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope de la 1 octombrie. Regula se aplică în Germania, dar schimbări majore îi vizează și pe șoferii români care folosesc anvelope all-season. Iată ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă legea.

Anvelopele interzise de la 1 octombrie 2024!

Începând cu 1 octombrie, Germania va interzice complet anvelopele marcate cu M+S (noroi și zăpadă). Vor fi acceptate doar anvelopele de iarnă și cele all-season, care poartă simbolul „Alpin” (un munte cu un fulg de zăpadă).

Șoferii care nu se conformează noilor reglementări riscă amenzi de cel puțin 60 de euro. În Germania, nu există o reglementare generală pentru anvelopele de iarnă, ci o cerință specifică în funcție de condițiile meteo. Cert este că, în condiții de gheață, zăpadă sau noroi, circulația este permisă doar cu anvelope de iarnă.

Când trebuie montate anvelopele de iarnă

Regulile privind schimbarea anvelopelor în funcție de anotimp și de conndițiile meteo sunt valabile și în România. Codul Rutier nu prevede o anumită dată la care conducătorii auto trebuie să schimbe anvelopele. Totuși, există câteva condiții care nu trebuie ignorate. Anvelopele de vară nu mai oferă o aderență corespunzătoare, dacă temperatura se află sub 7 grade Celsius. În acest caz, șoferii trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelopele de iarnă. Astfel de anvelope sunt obligatorii dacă drumul circulat este înzăpezit, umed sau acoperit cu gheață.

Dacă șoferii nu circulă cu anvelopele corespunzătoare pe timpul iernii, riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Conducătorii auto trebuie să își schimbe anvelopele doar în service-urile autorizate. Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie. Legea a fost modificată iar conducătorii auto nu mai sunt obligați să înlocuiască cauciucurile la schimbarea de sezon. Noua legislație stabilește că folosirea anvelopelor de iarnă sau all-season este obligatorie când drumul e acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, polei sau gheață cu cauciucuri de vară riscă o amendă uriașă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă.”, se precizează în Art. 102, alin 6.1, din legea 195/2002.

Cu aceeași amendă se sancționează și șoferii care circulă cu anvelope uzate. Mulți conducători auto circulă pe timp de iarnă cu anvelope all-season, însă mecanicii nu recomandă asta. Anvelopele all-season reprezintă o combinație între cele două tipuri de cauciucuri, de vară și de iarnă.

„Anvelopele all-season sunt o variantă mai slabă decât cele de vară. Aderența nu e la fel de bună, sunt mai zgomotoase, se tocesc mai repede. Când e rece afară, au o aderență acceptabilă, dar nu la fel de bună ca anvelopele de iarnă. De aceea, indicat e să îți montezi anvelope de vară primăvara și toamna să îți montezi cauciucuri de iarnă.”, a precizat un mecanic auto.

În alte țări precum Germania, se vor interzice anumite tipuri de anvelope. De la 1 octombrie 2024, șoferii nu mai au voie să folosească anvelopele marcate cu M+S (noroi și zăpadă). Vor fi acceptate doar anvelopele de iarnă și cele all-season.