Anunțul zilei despre pensiile din România. Sunt vizați românii care primesc pensia prin poștă
Subiectul pensiilor este unul de mare interes în țara noastră, mai ales acum când guvernanții promit schimbări, majorări, iar peste toate se lucrează la digitalizarea dosarelor de pensie. În același timp se observă predilecția românilor spre pensia primită prin intermediul cardului bancar, în detrimentul poștei. Potrivit celor mai recente date, la acest moment, peste 2 milioane de români își primesc pensiile pe card.
Tot mai mulți pensionari aleg să-și primească pensia pe card
Datele centralizate de Casa Națională de Pensii arată o creștere semnificativă a numărului celor care optează pentru a primi pensia pe card, și nu prin intermediul poștei. Analiștii financiari apreciază că în acest fel statul român economisește destul de mult.
Așa se face că, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, pentru prestarea serviciilor de transmitere a drepturilor din bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) prin bănci, statul a plătit 47,5 milioane de lei, în timp ce prin poștă a plătit 440 milioane de lei.
Numărul pensionarilor plătiți prin intermediul băncilor a ajuns, în august 2021, la 2,37 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 46,15% din totalul beneficiarilor, adică 4,87 milioane de persoane.
Cei care vor să opteze pentru plata pensiilor prin intermediul cardului bancare trebuie să-și deschidă un cont la una dintre băncile cu care CNPP are încheiate convenții. În total sunt 21 de astfel de instituții bancare care nu impun comisioane.
Pensionarii ar trebui să se informeze asupra serviciilor pe care le furnizează banca la care au deschis contul în care își încasează pensia. Dacă este singurul cont bancar pe care îl dețin, conform reglementărilor europene, serviciile bancare de bază trebuie să fie oferite gratuit de către bancă, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA.
Majorări anuale ale pensiilor, începând din 2022
Premierul Florin Cîțu a declarat că își dorește ca majorările de alocații și pensii să se facă la începutul fiecărui an, începând din 2022. Totul se va întâmpla în funcție de inflație și de creșterile economice ale României. De asemenea, pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de o formulă clară prin care atât pensiile cât și alocațiile să crească anual cu un anumit procent.
În paralel, Ministrul Muncii a anunțat că se lucrează la procesul de digitalizare a dosarelor de pensie în România, iar pentru asta au fost făcute angajări pe perioadă determinată.
Când dosarele de pensie vor fi digitalizate, românii vor avea acces la dosarul de pensie în format electronic. Procesul de digitalizare al sistemului de pensii va fi gata până la finalul anului 2023.