Anunț important pentru toți părinții! Sorin Cîmpeanu: „Grădinițele și școlile ar putea fi redeschise în câteva zile“

de: BZI.ro
18:37, 27 dec. 2020

Un anunț important pentru toți părinții a fost făcut de ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a declarat că frădinițele și școlile ar putea să fie redeschise pe 11 ianuarie.

Cu siguranță ar fi o deschidere etapizată, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în sensul că mai întâi ar putea lua partea la cursurile fizice cei de la grădinițe și școlile primare și apoi școala gimnazială și învățământul preuniversitar, respectiv învățământul universitar.

Sunt două decizii importante care trebuie luate, în principiu, în această săptămână. Una vizează redeschiderea școlilor, fiind avansată data de 11 ianuarie, însă e doar o variantă în lucru. Asta însemnă că cei de la grădiniță și elevii școlilor primare ar putea să se întoarcă la școală chiar din acest semestru. Astfel, semestrul II, care începe pe 8 februarie, i-ar găsi deja în bănci. În acest sistem de învățământ sunt peste 3 milioane de elevi și peste 500.000 de studenți.

„Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru. Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu amenință cu demisia dacă ministerul nu va avea un buget suficient

O altă decizie importantă care ar putea fi luată vizează bugetul Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu a spus că negocierile se vor purta cu mandatul pe masă – în traducere, ministrul Educației și-ar da demisia dacă acest minister nu va primi destui bani anul viitor astfel încât să poată fi puse în practică toate măsurile specificate în programul de guvernare și pe care Cabinetul Cîțu le-a promis.

„Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise“

Ministrul propus pentru Educație, Sorin Cîmpeanu, declarase zilele trecute că școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite. Din păcate acest moment excede competențelor Ministerului Educației.

„Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise. Școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite. (…) Din păcate, momentul deschiderii școlilor excede competențelor Ministerului Educației. Vă pot asigura însă că voi face tot posibilul, în această ordine de prioritizare, educație timpurie, creșe și grădinițe, apoi învățământ primar sunt greu de imaginat că s-ar putea desfășura online. Nici învățământul gimnazial nu este simplu online. Nici învățământul liceal. Nici măcar învățământul universitar. Interesul nostru general este să deschidem școlile cât mai devreme permite situația epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, studenților și profesorilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Imunizarea profesorilor și a elevilor va putea asigura revenirea la normalitate

Elevii ieșeni speră că se vor putea vaccina anti-COVID-19 începând cu anul viitor. Odată imunizați, atât ei, cât și cadrele didactice ar putea să se revadă în sălile de clasă după luni la rând în care situația a impus participarea la ore online. Atât pentru părinți, cât și pentru elevi, anul 2020 s-a dovedit a fi unul și mai plin de provocări. Pandemia COVID-19 i-a trimis de pe băncile din sălile de clasă, acasă, în fața unor ecrane unde întâlnirea cu profesorii și colegii este complet diferită. Participarea la cursuri în mediul online s-a dovedit a fi mai extenuantă decât participarea fizică, iar vaccinarea împotriva noul virus a devenit singura șansă pentru revenirea la normalitate. Părinții așteaptă cu nerăbdare un vaccin anti-COVID-19 eficient și benefic pentru copii. Până atunci urmăresc rezultatele obținute la nivelul altor țări, care deja administrează serul împotriva noului virus.

Elevii ieșeni speră ca după imunizarea populației împotriva noului virus să revină în sălile de clasă

Situația din învățământul românesc a fost fără precedent în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Pe parcursul celor aproape 10 luni, elevii și părinții au fost nevoiți ca pe parcursul a două semestre școlare să se adapteze măsurilor impuse de autorități. Aceste măsuri nu au fost deloc ușor de aplicat, școala hibrid nu a mulțumit pe cei mai mulți dintre elevi și părinți. Vaccinarea anti-Covid rămâne soluția care le va permite să se întoarcă din nou în sălile de clasă.